Rectorii universităţilor din Consorţiul „Universitaria” îl susţin pe Mircea Dumitru în funcţia de ministru al Educaţiei şi sprijină demersuri în extinderea autonomiei, creşterea finanţării şi impunerea standardelor de calitate, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES de preşedintele consorţiului, Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universităţii de Vest din Timişoara.

„Noi, rectorii universităţilor din Consorţiul ‘Universitaria’, am primit cu optimism numirea domnlui Mircea Dumitru în funcţia de Ministru al Educaţiei. Desigur, orizontul de timp pe care îl are la dispoziţie în guvernul condus de domnul Dacian Cioloş nu este foarte generos. Cu toate acestea, suntem încrezători în capacitatea prof. Dumitru de a propune şi implementa o serie de măsuri cu impact semnificativ asupra învăţământului românesc”, conform sursei citate.

Un prim argument privind susţinerea noului ministru al Educaţiei menţionat de Consorţiul „Universitaria” este experienţa acestuia ca rector al unei instituţii de învăţământ emblematice pentru România, Universitatea din Bucureşti.

„După patru ani de mandat, dl Dumitru a obţinut din nou sprijinul comunităţii academice, fiind reales rector. Reamintim faptul că acesta a apărat valorile universitare în situaţii complexe, dintre care cea mai răsunătoare a fost demersul de retragere a doctoratului dlui Ponta”, se menţionează în comunicat.
Un al doilea argument menţionat este implicarea lui Mircea Dumitru în politicile din învăţământul superior.

„Domnia sa este una dintre persoanele care şi-au pus amprenta asupra poziţiilor Consorţiului în ultimii patru ani. A militat cu consecvenţă pentru universităţi puternice care să ofere învăţământ superior de calitate. Reamintim în acest context unele dintre solicitările recente ale Consorţiului ‘Universitaria’, al căror semnatar este şi dl Dumitru: • Retragerea imediată a OUG 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016; • Aducerea imediată a finanţării pe student cel puţin la nivelul celei din 2008 şi elaborarea unui calendar de creştere până la nivelul mediu din ţările foste comuniste ale UE; • Stabilirea unui calendar pentru atingerea până în 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetare”, susţin reprezentanţii Consorţiului „Universitaria”.

Conform acestora, nu în ultimul rând, un argument solid constă în „punctele tari” ale mandatului fostului ministru Adrian Curaj. „Ministrul Mircea Dumitru preia o construcţie instituţională consolidată, realizată în spiritul Legii 1/2011 şi în spiritul bunei guvernări”, se spune în comunicatul de presă.

Rectorii universităţilor din Consorţiul „Universitaria” susţin că îl vor sprijini pe noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, în deciziile pe care le va lua.

„Îl vom sprijini pe prof. Dumitru în deciziile pe care le va lua, în special în legătură cu extinderea autonomiei universitare, creşterea finanţării instituţiilor de învăţământ superior şi impunerea standardelor de calitate. Ne asumăm să ne implicăm activ, să găsim soluţii pragmatice pentru problemele actuale ale învăţământului, alături de Minister. Mai mult, vom depune toate eforturile posibile pentru a convinge politicienii şi publicul să prioritizeze cu adevărat educaţia. O primă ţintă în acest sens este rectificarea bugetară din acest an, în urma căreia educaţia trebuie să fie beneficiara unor sume importante”, potrivit comunicatului transmis de preşedintele Consorţiului „Universitaria”, Marilen Gabriel Pirtea. AGERPRES