Examenul de bacalaureat ar putea fi sustinut in universitati, dupa tipul testului grila, cu profesori universitari, iar ca structura s-ar putea simplifica de la sapte materii la doar trei, a propus rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti, Ecaterina Andronescu, in cadrul conferintei „Invatamantul incotro?”, organizata de Uniunea Nationala a Studentilor din Romania Universitatile (UNSR).
Ecaterina Andronescu a precizat ca impreuna cu mai multi rectori care au „imbratisat” aceasta propunere, printre care si cel al Universitatii Bucuresti, Ioan Panzaru, va trimite o adresa Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului prin care va solicita sustinerea in universitati a examenului de bacalaureat.
„Bacalaureatul a fost fraudat in mai multe locuri si noua ni se cere sa organizam la toate facultatile concurs de admitere. Pentru a evita fraudele, bacalaureatul poate fi sustinut in universitati. Universitatile au camine si cantine si pot oferi toate conditiile de cazare si masa pentru cei care vor sustine examenul. Fiecare absolvent de liceu poate sustine bacalaureatul la universitatea din cel mai apropiat centru universitar”, a explicat Andronescu.
Rectorul UPB a luat in calcul incepand din anul universitar 2009-2010 si posibilitatea ca universitate pe care o conduce sa-si selecteze studentii prin testari periodice organizate pe parcursul unui an. Alta noutate la UPB ar putea-o constitui incepand cu anul universitar viitor inscrierea on-line. Ecaterina Andronescu a spus ca are in vedere la UPB inlocuirea examenelor scrise cu cele orale pentru evitare copiatului.
In opinia sa, autonomia universitara este foarte importanta, iar fiecare universitate trebuie sa-si selecteze viitori studenti in modul in care doreste.
La randul sau, rectorul Universitatii Bucuresti, Ioan Panzaru, a reprosat faptul ca se paseaza problema copiatului la bacalaureat invatamantului superior prin „impunerea de catre unii a eliminarii concursului de dosare la universitati”.
„Sustinerea bacalaureatului la universitati ar fi o solutie buna. Daca ceva nu merge bine cu examenul de bacalaureat, de ce se paseaza problema invatamantului superior cu modul de admitere? Frauda de la bacalaureat se consuma cu elevi si profesori de la licee. Sunt unele facultati care nu au cautare deoarece par grele si studentii nu vin la acestea si daca am mai pune si examen de admitere ar fugi cu totul”, a explicat Panzaru.
Prezent la conferinta, secretarul de stat pentru invatamant superior, Remus Pricopie, a spus ca nu se pot „schimba regulile” de admitere la facultate intr-o luna dupa ce se observa fraudarea bacalaureatului in unele locuri.
Reprezentantul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, Romita Iucu, a opinat ca modul de admitere „care va avea de castigat” la universitati va fi cel care respecta elementul vocational al viitorului student.