Rectorul actual al Universităţii Oradea, Cornel Antal, a fost reales

antal_cornel.jpgPreşedintele Biroului Electoral Universitar, conf. univ. Aurel Căuş a anunţat joi datele finale ale alegerilor la vârf din Universitatea Oradea, conform cărora actualul rector Cornel Antal a câştigat un nou mandat la conducerea universităţii, în urma procesului electoral de miercuri, 8 februarie.

Din totalul voturilor valabil exprimate de 826, candidatul Cornel Antal a obţinut 620 ‘pentru’, circa 75%, iar candidatul Gheorghe Ionescu a obţinut 206 de voturi pentru, aprox. 25%.

Au fost prezenţi la vot 868 de electori din totalul de 1.143 , ceea ce înseamnă aproximativ 76% din cei care au avut drept de vot pentru această etapă a alegerilor, din care cadre didactice şi cercetători au fost 817, din totalul 1.070 adică 76,3% şi 52 de studenţi din cei 73 cu drept de vot pentru alegerea rectorului, adică 71,2%.

În ce priveşte rezultatele pentru funcţia de membru al Senatului universitar, rezultatele oficiale finale vor fi disponibile abia joi seara. Pentru cele 57 de locuri din Senat au candidat 90 de persoane. ‘Ce aş scoate în evidenţă a fost transparenţa totală a alegerilor. Nu am găsit în memoria mea vreo procedură de vot sau vreo etapă de votare, unde se votează secret, la care coeficientul de transparenţă să fie mai ridicat. Au fost 12 observatori, care au stat tot timpul în secţia de votare şi 15 reprezentanţi ai presei acreditaţi. Transparenţa a fost unul din obiectivele pe care noi, membrii biroului electoral, le-am avut când ne-am asumat această răspundere de a participa la organizarea alegerilor din Universitatea Oradea,’ a precizat, în conferinţă de presă, preşedintele Biroului Electoral Universitar.

Numărarea voturilor pentru rector, care a început miercuri seară, după ora 18, a fost transparentă, la vedere, fiecare buletin de vot fiind citit cu voce tare de preşedintele secţiei de votare, Hathazi Ioan, şi arătat presei şi observatorilor. În ce priveşte echipa sa, rectorul Cornel Antal a declarat că, apelând la Legea educaţiei naţionale, articolul 211, rectorul ales, după confirmarea de către ministrul Educaţiei, îşi desemnează prorectorii, doar după, subliniat după, consultarea Senatului. El a menţionat că, în condiţiile în care Senatul a fost ales abia cu o zi în urmă, ar fi o ‘sfidare’ la adresa acestuia să-şi nominalizeze membrii din echipă, pe care de altfel nici nu şi-a format-o încă.

‘Un singur lucru îmi doresc – echipa de prorectori să fie formată din cadre didactice tinere, efectiv generaţia care va duce mai departe Universitatea din Oradea,’ a conchis rectorul ales. AGERPRES