pricopie_remus.jpgRectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie, crede că taxele de şcolarizare ar putea creşte începând de anul viitor.

„Cred că vor fi schimbări, dacă cifra de şcolarizare va fi aşa cum a anunţat ministerul, atunci taxele de şcolarizare probabil că ar trebui să le aliniem la nivelul ministerului. Estimarea mea este că ar putea să crească, dar deocamdată nu avem date exacte”, a afirmat Pricopie.
El a spus că SNSPA are un set de taxe stabilit prin decizia Senatului universitar, dar în cazul în care va fi adoptată o hotărâre de guvern în acest sens instituţia de învăţământ superior va trebui să modifice taxele de şcolarizare.

Referindu-se la alocarea de granturi, reprezentantul SNSPA a spus că această modalitate de finanţare avantajează instituţia pe care o conduce.
„Finanţarea pe bază de granturi înseamnă că dacă primeşte 100 de locuri astăzi atunci înseamnă că vei fi finanţat până la finalizarea programului de studiu, respectiv trei ani. Numărul de granturi este un subiect pe care îl decide în fiecare an Guvernul prin hotărâre. Înţeleg că domnul ministru a anunţat o scădere de granturi respectiv a numărului de locuri în învăţământul superior”, a afirmat Pricopie.

În ceea ce priveşte admiterea la SNSPA, rectorul instituţiei de învăţământ superior a spus că aceasta se va face ca şi în anii trecuţi prin examen.

„Pentru noi nu este o noutate schimbarea legislativă pentru că noi am menţinut tot timpul cu examen de admitere. De la facultate la facultate vor fi probe diferite, dar la toate se va da examen scris, la unele clasic cu subiecte redactate şi extrase în dimineaţa zilei respective, la altele cu examene tip grilă dacă vorbim de învăţământ de licenţă”, a explicat rectorul.

În ceea ce priveşte masteratul, Pricopie a spus că admiterea se va face diferit de la interviu, la aplicaţia prezentată de candidat şi până la examen scris.

Potrivit reprezentantului SNSPA, începând din acest an, la examenul de licenţă, se va introduce proba scrisă pe lângă susţinerea lucrării de licenţă. Taxele de studiu la universităţi nu se vor mări, a dat asigurări, miercuri, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, înaintea întâlnirii cu rectorii, afirmând că instituţiile de învăţământ superior vor decide dacă vor împărţi granturile de studiu de la MECTS.

„Senatele universitare pot lua această decizie. După cum ştiţi în Senatele universitare sunt 25% reprezentanţi ai studenţilor. Practic va fi o decizie luată de cadrele didactice şi de studenţi şi ea poate avea în vedere fie menţinerea numărului de granturi, fie fracţionarea unei proporţii din aceste granturi”, a explicat ministrul. AGERPRES