Rectorul UMF Iași, la deschiderea noului an universitar: Dacă viața e o călătorie, atunci educația e biletul de drum

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iași, Viorel Scripcariu, a spus, în discursul pe care l-a susținut la festivitatea de deschidere a noului an universitar, că dacă viața e o călătorie, atunci educația e biletul de drum.

Dacă viața e o călătorie, atunci educația e biletul de drum. Vouă, celor ce astăzi intrați în viața de studenție vă voi vorbi despre destinația acestei călătorii. ‘Medicina este o meserie nobilă’, este discursul pe care l-am auzit cel mai frecvent. Nu e un răspuns greșit dar cu siguranță este un răspuns incomplet, pentru că educația nu înseamnă specializarea doar într-un domeniu, înseamnă și o cultură generală care să-ți permită o perspectivă vastă asupra lumii în care trăim, înseamnă în egală măsură adoptarea unor standarde morale care te pot și te vor ajuta să stai drept în furtunile inerente ale vieții . Nu în ultimul rând, educația înseamnă consolidare și dobândirea în timp a unor principii călăuzitoare care te vor defini ca om în familie și în societate“, a declarat în timpul discursului său rectorul UMF ”Gr. T. Popa”, Viorel Scripcariu.

Printre tinerii care de luni încep viața de student medicinist este și Parascheva Apostol, o fată care provine dintr-o familie săracă din localitatea vasluiană Paparnița. La cei 25 de ani ai săi, tânăra a decis să dea la Medicină, media finală a examenului de admitere fiind 9,40. Fata a povestit jurnaliștilor că la doar câteva zile după ce a intrat în clasa a șasea a fost nevoită să abandoneze școala pentru că familia ei nu avea bani să o întrețină. Și-a reluat studiile abia la vârsta de 17 ani, iar atunci când tatăl său a murit a fost nevoită să lucreze la spațiile verzi pentru a se întreține la școală pe ea, dar și pe sora mai mică. Impresionat de povestea fetelor, preotul paroh din Paparnița le-a promis acestora că le va ajuta, condiția fiind ca ele să învețe bine. Prima încercare a Paraschevei de a da examen de admitere la Facultatea de Medicină a fost anul trecut, când a avut un eșec. Fata a spus că s-a ambiționat, iar anul acesta este printre primii “boboci” admiși la respectiva facultate. “Mi-a fost greu. Am învățat și iată că mi-am văzut visul cu ochii. Cred că dacă îți dorești cu adevărat ceva îți poți îndeplini visul. Acum chiar nu știu ce specializare voi alege. Știu că vreau să ajut oamenii”, a declarat Parascheva.

După discursurile susținute, studenții care s-au făcut remarcați pentru rezultatele lor au fost premiați. La finalul festivității de deschidere a noului an universitar la UMF din Iași, Soprana Elena Moșuc și tenorul Mihai Urzicana, acompaniați de orchestra ”Camerata Regală”, dirijată de Constantin Grigore, au susținut un concert extraordinar. AGERPRES