copotoiu_constantin.jpgRectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, susţine că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ameninţă instituţia cu tăierea finanţării dacă nu înfiinţează linia maghiară, atât în scris, cât şi verbal. Rectorul a declarat presei că a fost sunat, vineri seară, de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, care i-a cerut să se rezolve problema înfiinţării liniei maghiare, altfel universitatea va rămâne fără finanţare de la bugetul de stat.

”După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al Educaţiei Naţionale, vineri seară am primit un telefon în care ne-a spus că dacă nu rezolvăm problema liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri, atunci ne suspendă finanţarea universităţii. A spus că va trimite o adresă la universitate – pe care am găsit-o în această dimineaţă şi care sună cam aşa: ‘aveţi obligaţia să elaboraţi Carta universitară în conformitate cu prevederile legale în vigoare’ (…) Scrisoarea e semnată de dl ministru Baba şi de d-na Lazăr şi a fost trimisă de la dânşii vineri. În aceasta se arată că, potrivit art. 125 pc. 5 din Legea Educaţiei se poate suspenda rectorul, se taie finanţarea sau se reorganizează universitatea”, a afirmat prof. univ. dr. Constantin Copotoiu.

Acesta a spus că ameninţarea din partea ministerului Educaţiei s-ar traduce că UMF Târgu Mureş nu va mai primi bani pentru asigurarea salariilor, iar în acest fel ar avea de suferit cei cu salarii mici. Rectorul Constantin Copotoiu a arătat că noua Cartă a UMF Târgu Mureş a fost elaborată în conformitate cu tot ce scrie în Legea Educaţiei şi că, după ce s-au purtat discuţii inclusiv cu ministrul Cătălin Baba, a avut ”surpriza neplăcută ca dl. ministru să vină cu sancţiuni îndreptate împotriva tuturor cadrelor didactice din universitate, după ce a afirmat că de vină sunt alţii”.

”Eu susţin în continuare ideea de bază de a respecta Legea Învăţământului, deoarece colegii de la secţia maghiară nu doresc ca noile secţii care se înfiinţează să fie evaluate ARACIS – pentru că există un standard ARACIS care prevede un raport de 5 studenţi la un cadru didactic. Noi putem să funcţionăm ca un întreg, limba română, maghiară şi engleză, pentru că există cadre didactice care completează posturile maghiare şi invers. Dacă noi acum am face un program de studiu în limba maghiară trebuie să aplicăm art. 138 din Legea Învăţământului care spune că autorizarea provizorie şi acreditarea programelor de studiu universitare se realizează distinct pentru fiecare formă de învăţământ, fiecare limbă de predare şi pentru fiecare locaţie geografică în care se desfăşoară, indiferent dacă instituţia este sau nu menţionată ca fiind multiculturală. Şi la limba română vom pierde studenţi, dar la limba maghiară se vor pierde foarte mulţi. Doreşte cineva să se piardă studenţi în limba maghiară?”, a arătat Copotoiu.

Rectorul a arătat că trebuie aşteptată decizia instanţei de judecată, care a fost sesizată pentru a se pronunţa asupra valabilităţii Cartei Universitare. ”Colegii de la limba maghiară doresc departamente complet separate în limba maghiară. Din păcate, legea spune clar că Senatul este cel care hotărăşte înfiinţarea/desfiinţarea, la propunerea consiliilor pe facultăţi. Orice formă de învăţământ nou înfiinţată într-o universitate trebuie să aibă acreditare ARACIS şi acceptul de a funcţiona (…) Într-o universitate acreditată, dacă se înfiinţează alte structuri care nu sunt evaluate ARACIS, universitatea respectivă intră în desfiinţare iar factorii responsabili sunt învinuiţi penal. Cine îşi asumă acest risc. Pentru că dacă ar lua fiinţă program de studiu în limba maghiară fără să fie evaluat, ne înscriem în acest art. 161 şi ne desfiinţăm”, a mai spus Constantin Copotoiu.

De cealaltă parte, prof. univ.dr. Szabo Bela, liderul de opinie al cadrelor didactice maghiare care doresc separarea, a declarat presei luni că nu se doreşte ruperea UMF Târgu Mureş şi că ceea ce se doreşte este obţinerea unei garanţii că linia maghiară va putea face singură angajări pentru completarea catedrelor, întrucât procentul cadrelor didactice care predau în această limbă este în scădere. ”Dacă acest minister, după ce a scris atâtea adrese la UMF şi a specificat unde nu se respectă carta şi dacă, cu toate acestea, ulterior acceptă, asta deja nu e problema noastră, este problema ministerului (…) Secţia maghiară e în avantajul studenţilor, pentru că o meserie poţi să o înveţi cel mai bine pe limba ta şi am avea şi noi un viitor calculabil, pentru că am avea o autonomie în scoaterea posturilor la concurs, pentru că nouă ni se reproşează că conducerea a scos posturi şi că cei de la secţia maghiară nu au venit sau nu corespund. Prin politica de cadre aşa s-a ajuns că întregul UMF nu este acreditabil, iar pe partea noastră este un proces care se derulează în continuare, procentajul nostru este în scădere”, a arătat Szabo Bela. AGERPRES