raica_marius_dhc.jpgRectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara, prof. dr. Marius Raica, i-a fost conferit marţi, în cadrul unei festivităţi organizate în Sala Regele Ferdinand a Primăriei municipiului Arad, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţi de Vest Vasile Goldiş din Arad.

‘La baza hotărârii Senatului UVVG de a-i conferi titlul prof. dr. Marius Raica a stat, fără îndoială, bilanţul de excepţie al activităţii academice, ştiinţifice şi manageriale, greu de egalat, a acestuia, prof dr Marius Raica fiind o personalitate medicală de referinţă atât în România, cât şi în străinătate’, a spus prof. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG Arad.

Aceasta a menţionat că, „indiferent că a fost vorba de cercetare, formare sau specializare a tinerilor medici, dezvoltarea de infrastructuri de cercetare sau academice, management academic medical sau reformarea învăţământului medical românesc, domnia sa a acţionat cu seriozitate şi profesionalism, construind şi dăruind valori lumii medicale româneşti”.

În Laudatio, rostit de prof. dr. Alexandru Dumnici, preşedintele Senatului UVVG, a fost prezentată prodigioasa carieră profesională a lui Marius Raica, de la absolvirea, în anul 1982, a Facultăţii de Medicină Generală din Timişoara şi până în prezent, când ocupă fotoliul de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara.

Născut în anul 1956 în oraşul timişean Sânicolaul Mare, Marius Raica şi-a început cariera în Arad, între 1982 şi 1985 făcându-şi stagiatura la Spitalul Municipal din oraş. În anul 1988, devine medic secundar urolog prin concurs, perfecţionându-se, între 1988- 1991, în Clinica de Urologie Fundeni, şi apoi la clinicile din Arnsberg, Germania şi Utrecht, Olanda. În anul 1992 a suţinut Teza de doctorat sub conducerea prof. dr. Maria Drăgan de la Catedra de Histologie a UMF Timişoara, cu tema „Valoarea aspectelor morfocitochimice pentru diagnosticul tumorilor uroteliale”. În anul 1995 a obţinut, prin concurs, postul de conferenţiar la Catedra de Histologie a UMF Timişoara, iar în 1998 devine profesor la aceeaşi disciplină. În anul 2004 a fost ales prorector didactic, iar în 2012, rector al UMF Timişoara.
Are în portofoliu, între altele, 84 de lucrări ştiinţifice publicate în reviste internaţionale de prestigiu, 4 capitole în tratate internaţionale de specialitate, 24 de monografii şi cărţi, 210 articole apărute în publicaţii naţionale şi 264 articole apărute în rezumat. A fost conducător ştiinţific în 22 teze de doctorat şi referent ştiinţific la alte 27.

Profesorul Raica a evocat primii ani ai carierei sale profesionale de la Arad, amintind mai mulţi medici arădeni care i-au îndrumat primii paşi în carieră, dar şi numele celor alături de care a făcut primii paşi în Urologie, specialitate în care a obţinut cele mai importante succese în plan profesional. „Sunt onorat de faptul că am primit această distincţie din partea Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ din Arad, distincţie care este, practic, cea mai importantă din viaţa mea. Sunt mai multe elemente, începând cu cel emoţional, continuând cu cel profesional şi apoi cu cel de cercetare ştiinţifică. Şi care toate, într-un fel sau altul, au debutat la Arad”, a declarat prof. dr Marius Raica, la finalul festivităţii. AGERPRES