Rectorul Universităţii din Padova, Italia, prof. univ. dr. Rosario Rizzuto, a primit pe 3 octombrie titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţi de Vest „Vasile Goldiş” (UVVG) din Arad.

„La baza hotărârii Senatului UVVG de a-i conferi titlul de DHC prof. univ. dr. Rosario Rizzuto a stat, fără îndoială, bilanţul remarcabil al activităţii academice, ştiinţifice şi manageriale a acestuia. Acordarea celui mai înalt titlu onorific al UVVG reprezintă atât un moment de reflecţie şi de recunoaştere a valorii academice a laureatului, cât şi de creştere a prestigiului noii sale Alma Mater. Totodată, această ceremonie este un foarte bun prilej de promovare a cooperării academice şi ştiinţifice între UVVG şi Universitatea din Padova”, a afirmat rectorul UVVG Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci.

Rectorul UVVG a rostit Laudatio, prezentând prestigioasa carieră profesională a prof. univ. dr. Rosario Rizzuto, de la absolvirea Facultăţii de Medicină şi Chirurgie din Padova, în anul 1986, şi până în prezent, când ocupă fotoliul de rector al Universităţii din Padova.

Cu acest prilej, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte-rector fondator al UVVG, a conferit prof. univ. dr. Rosario Rizzuto Medalia Jubiliară de Aur „Vasile Goldiş”, emisă de universitatea arădeană pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

Mulţumind pentru onoarea ce i s-a făcut prin acordarea acestei distincţii, profesorul Rosario Rizzuto a spus că va milita în viitor pentru dezvoltarea relaţiilor academice între cele două universităţi, cea din Padova şi cea din Arad.

Născut în anul 1962 la Roma, prof. univ. dr. Rosario Rizzuto a făcut o specializare de doi ani, între 1986 şi 1988, la Universitatea Columbia din New York, SUA, după care s-a întors la Padova pentru a-şi completa doctoratul în domeniul biologiei şi patologiei moleculare şi celulare.

Ulterior a lucrat ca cercetător în Patologie Generală la Universitatea din Padova (1992 – 1998), a fost associate professor la Universitatea din Ferrara, Italia (1998 – 2002), profesor universitar la Universitatea din Ferrara (2002 – 2008) şi la Universitatea din Padova (2008 – prezent). A fost director al Departamentului de Ştiinţe Biomedicale Experimentale (2009 – 2012), iar din anul 2012 este director al Departamentului de Ştiinţe Biomedicale, membru al Senatului Academic şi rector al Universităţii din Padova.

Prof. univ. dr. Rosario Rizzuto este membru al Academiei Europene şi al Organizaţiei Europene de Biologie Celulară (EMBO).

În activitatea sa de cercetare a publicat 288 de articole în reviste internaţionale recenzate de Publimed, printre care şi „Science, Nature and Cell”, în domeniul biologiei moleculare şi celulare. AGERPRES