Rectorul Universităţii Oradea solicită ministerului mai multă transparenţă

bungau_constantin.jpgRectorul Universităţii Oradea, prof. univ. dr. Constantin Bungău solicită ministerului mai multă transparenţă, subliniind că este necesară anunţarea din timp a metodologiei de finanţare. Rectorul a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu se cunoaşte, deocamdată ce buget va avea instituţia în 2014, deoarece ministerul nu a publicat metodologia de finanţare.

“Vreau să vă spun că metodologia de finanţare pentru anul 2013, dacă vă uitaţi pe internet, a fost publicată în decembrie 2013, după ce ni s-au alocat banii. Căutaţi ‘metodologie de finanţare instituţii de învăţământ superior 2013’ şi o să găsiţi acolo 13-14 pagini, de pierdut vremea, cu nişte formule etc. Este una din problemele de management ale universităţii faptul că încă nu ştim modul în care se va face alocaţia bugetară”, a precizat Bungău.

El a spus că, estimativ, poate lua în calcul o sumă cel puţin egală cu cea din bugetul pe anul trecut, însă cuantumul exact poate fi stabilit numai pe baza metodologiei. “Nu este clară renunţarea totală la clasificări şi la ierarhizări. Legea prevede că, în continuare, trebuie să existe acest lucru. Probabil se va face după alte criterii. Nu le ştim. Aşteptăm de la minister”, a afirmat rectorul Universităţii Oradea.
Întrebat dacă ar dori să transmită ceva conducerii ministerului, Bungău a precizat că ar fi bine să fie mult mai transparenţi şi să aloce o sumă fixă pentru fiecare student, suficientă pentru şcolarizarea acestuia, iar diferenţierea să se facă prin finanţare suplimentară de excelenţă. El a explicat că, până acum doi ani, pentru un student se aloca o sumă, 2.200 – 2.300 de lei, valabilă pentru toate instituţiile publice de învăţământ superior, care se diferenţia uşor în funcţie de profilul facultăţii. “Acum, în ţară, nu există această unitate, pentru că a rămas, deocamdată, inerţia finanţării pe baza bugetului alocat în 2012. Asta ar trebui: să ni se pună clar şi transparent: domnule, în România, studentul echivalent unitar finanţat din fonduri publice are valoarea aceasta. Diferenţierea să se facă apoi în funcţie de domeniu, facultate. Am făcut eu nişte socoteli: am împărţit bugetul la numărul de studenţi echivalent unitar şi am văzut că, de ex., la Oradea era 1.990, la Sibiu poate 2.100 şi nu am înţeles din ce cauză”, a punctat rectorul.
Profesorul universitar recunoaşte însă că ‘lucrurile sunt mai complexe’, inclusiv din punct de vedere politic, existând voci care spun că probabil va fi modificată legea învăţământului, pentru a se separa prevederile privind învăţământul preuniversitar de cele referitoare la universităţi. AGERPRES