popa_valentin.jpgCâştigarea procesului intentat de Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) Ministerului Educaţiei este o ”victorie tristă”, în condiţiile în care, în urma clasificării nefavorabile, instituţia academică a pierdut un număr semnificativ de doctoranzi, a declarat presei, joi, rectorul USV Valentin Popa. „Din punctul meu de vedere este o victorie tristă pentru că în urma deciziei de clasificare nu pot să uit faptul că masteranzii care în acest moment se află în anul II de studiu a trebuit să îşi plătească în mare parte singuri studiile, întrucât locurile la masterat au fost înjumătăţite în acel an universitar. Nu pot uita nici faptul că o mare parte dintre doctoranzi a trebuit să îşi plătească studiile doctorale, o parte dintre aceştia renunţând chiar să se înscrie din cauza faptului că numărul locurilor la doctorat scăzuse cu 70%. Sunt trist pentru că acea calificare a şters practic producţia ştiinţifică a colegilor mei”, a spus Popa.

Rectorul a subliniat că susţine ideea clasificării, dar alocarea banilor să se facă pe criterii de calitate, de performanţă ştiinţifică şi academică, bine şi obiectiv definite. În opinia lui Popa, existenţa unei competiţii între universităţi în ceea ce priveşte asigurarea calităţii unei formări profesionale adecvate reprezintă un factor de îmbunătăţire continuă a procesului educaţional.
Totodată, prorectorul USV, Ştefan Purici, a spus că o cuantificare a nivelului de calitate trebuie să se întemeieze pe proceduri transparente, metodologii coerente, indicatori măsurabili şi indiscutabili, raportări şi verificări riguroase. În opinia lui, decizia administrativă a Ministerului Educaţiei din 2011, de împărţire a universităţilor pe categorii, nu s-a întemeiat pe aceste elemente, ci pe voinţa arbitrară a conducerii din acel moment a ministerului, fapt confirmat şi prin sentinţa Curţii de Apel Suceava.

USV a câştigat procesul intentat Ministerului Educaţiei privind clasificarea instituţiei academice în categoria instituţiilor de învăţământ superior centrate doar pe educaţie. AGERPRES