pamfil_doru.jpgProgramul LEADER, discutat în prima sesiune de dezbateri a seminarului franco-român intitulat ”Întărirea parteneriatului Franţa-România între actorii dezvoltării rurale implicaţi în implementarea strategiilor de dezvoltare locală”, care se desfăşoară joi şi vineri la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară este de o importanţă majoră pentru România, susţine rectorul USAMV, prof. univ. dr. Doru Pamfil.

”Acest program se derulează de mai mulţi ani în Europa, se află deja în cea de-a treia fază, dar a început mai târziu în România. Va avea însă un mare impact, mai ales după anul 2014, în noua conjunctură a acordului european privind agricultura. Aceste Grupuri de Acţiune Locală încearcă să impulsioneze comunităţile locale, într-o manieră inovativă, pentru a fi angajate activităţi locale de perspectivă şi de colaborare naţională şi transfrontalieră”.

“Şi-au dat întâlnire la Cluj-Napoca 111 Grupuri de Acţiune Locală, dar numărul lor este în continuă creştere. Discuţiile de azi, despre dezvoltarea rurală, turism, produse tradiţionale, mediu sau despre leadership pot fi foarte importante, inclusiv pentru universitatea noastră, care predă studenţilor astfel de teme”, a declarat joi profesorul Doru Pamfil.

USAMV este amfitrionul seminarului franco-român dedicat dezvoltării rurale, a menţionat rectorul Doru Pamfil, adăugând că se bucură că Ministerul Agriculturii şi Ambasada Franţei au considerat că instituţia clujeană de învăţământ superior agricol este gazda perfectă pentru o reuniune de importanţa acesteia. ”În tradiţia bunelor relaţii pe care le avem cu Franţa şi cu ambasada acestei ţări la Bucureşti şi urmare a faptului că 2010 este ‘Anul Francofoniei la USAMV’, găzduim şi această importantă manifestare, care se alătură celor patru programate în acest an, în parteneriat cu Ambasada Franţei. Profităm de ocazia de a-l avea printre noi pentru a şasea oară pe ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, pentru a-i conferi vineri, în cadrul unei ceremonii, titlul de Doctor Honoris Causa al USAMV, în speranţa de a-l avea alături de noi şi după încheierea misiunii sale diplomatice în România”, a afirmat rectorul Doru Pamfil.

Potrivit profesorului universitar, şi prezenţa comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, este onorantă pentru USAMV. ”Nu numai importanţa Programului LEADER, prezenţa ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, şi a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, dar şi legătura sufletească pe care o are cu USAMV l-au determinat pe comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, să ne onoreze cu prezenţa. De fiecare dată este o bucurie să-l primim la USAMV, fiind o confirmare pentru corpul academic al instituţiei că pregătirea universitară pe care o primesc studenţii şi tinerii care îşi definitivează studiile prin master şi doctorat la Cluj-Napoca poate să producă valori europene, iar acest fapt ne bucură pe toţi”, a spus rectorul Doru Pamfil. AGERPRES