suceava_universitate.jpgRectorul Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), prof univ dr ing Valentin Popa, a salutat aprobarea de către Guvern a Memorandumului de cooperare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina pentru perioada 2015 – 2018.

Poapa a declarat presei că de mai bine de trei ani se lucrează la acest protocol interguvernamental, iar prevederile referitoare la colaborarea USV cu Universitatea Cernăuţi sunt deja puse în aplicare, în urma unei colaborări instituţionale dintre cele două universităţi.

”Sunt mai multe avantaje, pentru că această colaborare are acoperirea unui acord interguvernamental şi nu doar a unui protocol interinstituţional, ceea ce înseamnă şi susţinere financiară. Putem trece la un nivel superior de cooperare”, a spus Popa, adăugând că deja Universitatea Cernăuţi a trimis un lector de limba ucraineană la USV, în timp ce USV plăteşte un lector român la Universitatea din Cernăuţi, cele două universităţi colaborând în cadrul unor programe cu finanţare europeană. Totodată, la USV se predă în limba ucraineană la mai multe discipline.

Guvernul a aprobat, marţi, un Memorandum de cooperare între MECS şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina pentru anii de învăţământ 2015 – 2018. Conform protocolului, predarea în limba română va fi sprijinită la Universitatea Naţională ”Yurii Fedkovici” din Cernăuţi şi în limba ucraineană la USV, în domeniile matematică, ştiinţe sociale, ştiinţele naturii, ştiinţe umaniste şi arte. De asemenea, va fi examinată posibilitatea introducerii liniilor complete de predare în limba română şi, respectiv, ucraineană.

Totodată, cele două părţi vor stimula dezvoltarea parteneriatelor între instituţiile de învăţământ superior, valorificând oportunităţile programelor de studii europene, iar România şi Ucraina vor susţine înfiinţarea de lectorate de limbă, literatură, cultură şi civilizaţie şi trimiterea de lectori români şi ucraineni la universităţile din Kiev, Cernăuţi, Ujgorod, Ismail, Odessa, precum şi Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Suceava, Galaţi şi Iaşi.

În acelaşi Memorandum se prevede că partea română va continua să susţină funcţionarea unităţilor de învăţământ cu predare în limba ucraineană din Sighetu Marmaţiei, din localitatea Lugoj – Timiş, dar şi din localitatea Siret – Suceava, unde se va înfiinţa şi un liceu cu predare în limba ucraineană. AGERPRES