Rectorul Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV), Valentin Popa, a declarat, joi, că ordonanţa de urgenţă ce aduce modificări la Legea educaţiei are şi ”lucruri bune”, deşi nu a fost discutată în prealabil cu rectorii.

”Îmi amintesc că nu e prima ordonanţă care modifică Legea Educaţiei. Legea a fost adoptată prin angajarea răspunderii. Ca un fel de OUG. Nici acea lege nu a fost discutată cu rectorii. Acest OUG nu a fost discutat la ultimul Consiliu al rectorilor de la Timişoara, ci doar în Birou. A apărut brusc (…) Nimic de acolo nu a fost solicitat de universităţile de stat”, a spus Popa.

În opinia lui, în această ordonanţă ”sunt şi câteva lucruri bune”, dar nu era nicio urgenţă ca să nu se consulte rectorii, în special cei de la universităţile de stat. ”Multe dintre lucrurile de acolo nu au caracter de urgenţă. De ce noi rectorii de la stat suntem cel mai întrebaţi de expirarea mandatelor? Alte mandate ale altor rectori expiră repede şi poate e bine de văzut de ce au ajuns să facă lobby pentru modificarea asta. Ale noastre expiră în 2016 (…) Suntem tot timpul acuzaţi că se lasă posibilitatea de a sta foarte multe mandate ca rector. E o jignire adusă rectorilor şi comunităţilor de cadre didactice”, a afirmat Popa.
Referindu-se la pregătirea elevilor pentru Bacalaureat, prevăzută în noua ordonanţă, Popa a spus că este binevenită cu atât mai mult cu cât această activitate va fi remunerată. ”Cele mai multe universităţi din România fac pregătire cu elevii de clasa a XII-a pentru Bacalaureat. Acum ni se oferă posibilitatea să mai încasăm şi nişte bani. Consider că cel mai bine faci pregătirea cu ei din timpul liceului şi nu neapărat după ce au terminat liceul”, a mai spus rectorul USV. AGERPRES