facult de medicina.jpgProfesorul dr. Petru Bordei, decanul Facultăţii de Medicină al Universităţii Ovidius din Constanţa, a primit Marele Premiu pentru Cercetare, pentru anul 2010, acordat în cadul celei de-a XXIX-a ediţii a Congresului Societăţii Franceze de Morfologie, organizat de Facultatea de Medicină din Montpellier, în urmă cu o săptămână.
Potrivit prof. dr. Bordei, la sesiunea de comunicări ştiinţifice, organizată în cadrul Congresului, au participat, anul acesta, peste două sute de specialişti în biologie celulară, anatomo-patologie, geneticieni, chirurgi sau radiologişti, reprezentanţi ai celor mai importante universităţi din peste 20 de ţări, care au prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor sistemtice din domeniile de referinţă.

„Vreau să vă spun că pe parcursul celor trei zile de prezentări, dezbateri şi sesiuni plenare am avut surpriza unuia dintre cele mai selecte anturaje ştiinţifice, invitaţii fiind specialişti de renume, pe plan internaţional, profesori ai marilor universităţi şi facultăţi de medicină din statele europene şi Africa şi de aceea nu mică mi-a fost surpriza când, în cadrul galei laureaţilor, am fost invitat pe podium în Aula Magna a Facultăţii de Medicină din Montpellier, acolo unde a fost profesor şi Francois Rabelais” – a subliniat prof. dr. Petru Bordei.


Decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii Ovidius, din Constanţa, a mai precizat că lucrarea care a suscitat interesul unanim al juriului Congresului Societăţii Franceze de Morfologie a fost apreciată că aduce cele mai noi descoperiri şi interpretări în privinţa modului de distribuţie al arterelor în cadrul sistemului vascular uman.


„Este rodul a peste 20 de ani de cercetări al modului de distribuţie al arterelor, vascularizarea lor, poziţii şi puncte critice de trombozare, cu aplicaţii pe artera mezenterică superioară, trunchiul celia şi arcul aortic, lucrarea în sine fiind un îndrumător pentru chirurgia toracică şi abdominală ce aduce noutăţi în privinţa modului de distribuţie al arterelor” – a conchis decanul. AGERPRES