Reducerea programei scolare de liceu la 30 de ore este provizorie

liderii sindicat.jpgSindicalistii din Educatie spun ca planurile cadru prin care programa scolara de liceu va fi redusa la 30 de ore, inca din anul scolar 2009 – 2010, sunt provizorii si ca subiectul urmeaza sa fie reluat.

“Lucram pe ordinele de ministru privind planurile cadru care vor fi aplicate din anul scolar 2009-2010. In opinia noastra trebuie, categoric, redus numarul de ore pe care elevii trebuie sa-l petreaca la scoala, dar dupa ce vom decide ce se va intampla de la anul, cred ca ar fi bine sa reluam negocierile si sa gandim mai pe indelete cum trebuie procedat, pentru ca este vorba de o restructurare completa a sistemului de invatamant”, a precizat vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu.

Dupa ce va fi stabilit modul in care se va restructura programa scolara pentru 2009-2010, sindicalistii se vor reintalni cu ministrul Educatiei pentru discutii mai ample privind modificari in continutul orelor de curs si in metodologia dupa care se vor da examenul de bacalaureat si va avea loc admiterea la liceu. “Atunci vom discuta inca o data cum trebuie procedat si cu normele profesorilor si cu numarul de ore obligatorii”, spune si presedintele executiv al Federatiei Educatiei Nationale, Theodor Firtolea.

Decizia de reducere a numarului de ore din programa scolara a fost contestata de mai multe asociatii si insitutii. Pintre contestatari se numara profesorii de istorie, nemultumiti ca la clasa a XII-a din liceele tehnologice s-a scos ora de predata de ei, si Ministerul Tineretului si Sportului, care cere ca elevii sa faca doua ore de sport, si nu una, cum prevede noua programa.

Potrivit sindicalistilor, unele dintre aceste decizii au fost modificate.“Am decis ca ora de istorie de la clasa a XII-a, la filiera tehnologica, sa se faca alternativ cu ora de geografie si am reintrodus ora de consiliere si orientare la clasele tehnologice a IX-a si a XI-a. In ceea ce priveste sportul, am inteles ca se va restructura programa cu o ora obligatorie si doua ore facultative. Mai mult, pe langa scoli, vor fi infiintate ansambluri scolare coordonate de profesorii de istorie, astfel si orele vor fi mai atractive si profesorii vor avea de lucru”, a explicat vicepresedintele FSLI.

Federatia “Spiru Haret” s-a retras de la discutiile purtate cu ministerul Educatiei pe motiv ca Ecaterina Andronescu a semnat ordinele privind aceste modificari inainte de negocieri. ”Este ilegal sa fie luate astfel de hotarari inainte ca eventualele modificari sa fie dezbatute cu partenerii sociali. Noi nu vrem sa discutam aberatii ca reducerea numarului de ore de sport sau scoaterea istoriei din programa scolara. In plus, aceste decizii creeaza un haos de nedestris in scoli, pentru ca in prezent se desfasoara procedurile care se fac normele profesorilor pentru 2009-2010, iar directorii scolilor trebuie sa faca tot felul de artificii ca sa completeze aceste norme”, a precizat presedintele executiv al Federatiei “Spiru Haret”, Marius Nistor. Potrivit lui Nistor, noua programa scolara ar fi trebuit sa intre in vigoare din 2010, pentru ca profesorii sa fie cat mai putin afectati si pentru a fi luate cele mai bune decizii.