Luni, 5 decembrie, la sediul Ministerului Educației, a avut loc o prezentare a noilor reforme din învățământul profesional dual, în cadrul unui eveniment de informare organizat de Rethink România cu sprijinul Ministerului Educației.

Au vorbit Ligia Deca, Ministrul Educației, Dragoș Anastasiu, Președintele Rethink Romania și Sorin Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educației. Au fost prezentate, între altele, noile consorții integrate pentru învățământul dual și noile reglementări care permit organizarea de programe universitare în regim dual. La dezbatere au participat peste 100 de persoane, preponderent din mediul business, care au adresat întrebări și au venit cu observații și sugestii asupra pachetului de măsuri propuse.

Criza forței de muncă din România nu este generată doar de muncitorii care aleg să lucreze în țările din Vestul Europei, ci și de insuficiența programelor moderne de formarea a forței de muncă. Peste 20% din tinerii români nu lucrează și nu studiază. România este campioană și la părăsirea timpurie a școlii. Peste 15% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani, din România, nu terminaseră decât cel mult 8 clase, arată datele Eurostat pentru anul 2021. Totodată, România rămâne statul UE cu cea mai mică rată de acces la învățământul superior.

Realitatea ne arată că o reformă a învățământului profesional este necesară și urgentă. Prezent în țara noastră de aproape un deceniu, învățământul dual permite derularea unei mari părți a activității de formare cu ajutorul unor agenți economici, contribuind astfel la formarea de specialiști pregătiți pentru intrarea facilă pe piața muncii. Reformele din 2022 vor permite o extindere considerabilă a acestei abordări educaționale și o revitalizare a învățământului profesional.

„Prin intermediul consorțiilor regionale pentru învățământul dual se vor compatibiliza cererea și oferta forței de muncă, iar în acest sens actul educațional va fi conectat permanent cu piața forței de muncă. Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 338 de mil. de euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA, iar valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu este de 21,12 mil. de euro”, a declarat Ligia Deca, Ministrul Educației

Rethink România consideră că extinderea învățământului dual va facilita ameliorarea unor probleme structurale cu care se confruntă România. În primul rând, poate contribui la creșterea angajabilității și la reducerea părăsirii timpurii a școlii, prin oferirea de perspective clare de intrare pe piața muncii pentru elevii și studenții înscriși în filiera profesională. Totodată, permite o mai bună corelare a activității de formare din cadrul școlilor și universităților și nevoile pieței muncii. Nu în ultimul rând, parteneriatul dintre companii, școli și universități, respectiv autorități locale contribuie la apariția unor ecosisteme de formare comprehensive, adaptabile la schimbările din economie. Pe termen lung, Rethink România încurajează continuarea unui dialog constructiv între autorități și sectorul privat pentru dezvoltarea continuă a educației profesionale în regim dual”, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele Rethink Romania.

Participanții la eveniment au intrat în dialog cu reprezentanții Rethink și ai Ministerului Educației. Au punctat, între altele, nevoia unei mai bune formări a personalului implicat în educația în regim dual și a unui sistem de evaluare a impactului noilor consorții integrate. Totodată, Dl Sorin Decă a răspuns unor întrebări de natură tehnică vis-a-vis de noile măsuri adoptate în zona educației profesionale în regim dual.

Rethink Romania reuneşte antreprenori, profesioniști, inovatori, entuziaști în domeniile lor de activitate: Andy Szekely (Bootcamp University), Avi Cicirean (BrandMinds), Bogdan Rădulescu (Untold Festival), Cristina Chiriac (Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin), Cristina Gheorghe (Institutul Dezvoltării Personale), Călin Ile (Federația Industriei Hoteliere din România), Daniela Nemoianu (Nemoianu Consulting), Dragoş Petrescu (City Grill), Elena Lotrean (Școala Finlandeză din Sibiu), Felix Tătaru (GMP Group), Felix Pătrăşcanu (FAN Courier), Marius Ghenea (Catalyst Romania), Ovidiu Şandor (Mulberry Development), Simona Baciu (Transylvania College), Virgil Stănescu (SportsHub), George Leca (Asociația Pentru Valori în Educație), Florentin Mănescu (Constam), Corneliu Bodea (Adrem), Manuela Mancaș (AHA Moments), Mihai Bârsan (Brandelier), Dragoş Anastasiu (Eurolines Group și Președinte Rethink Romania) și mulţi alții. Aripa Young a think tank-ului este coordonată de Cosmin Botoroga și îi are în componență pe Alexandra Diala, Andreea Ciora, Laura Mîrza, Cătălina Uruc și Ștefan Matei.