pricopie_ochelari.jpgŞcolile care se confruntă cu diferite cazuri de corupţie trebuie să le raporteze ”urgent” către inspectorate pentru a beneficia de asistenţă, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, adăugând că solicitarea le-a fost transmisă inspectorilor generali.

„Ceea ce am încercat să facem, inclusiv prin aprobarea Strategiei Anticorupţie, este să tragem semnale de alarmă foarte clare şi să construim mecanisme prin care odată apărut un astfel de caz să fie analizat imediat. Cel mai bun mecanism este aplicarea legii. Eu am constatat că nu întotdeauna directorii, de exemplu, sunt pregătiţi… pentru că un director poate să fie profesor de muzică, de română sau de fizică şi nu trebuie să aibă pregătire juridică”.

„Am discutat, chiar şi astăzi (n. r luni) cu inspectorii generali şcolari să existe o comunicare rapidă pe canalele interne ale Ministerului Educaţiei şi imediat cum apare un astfel de caz să fie semnalat inspectoratului care are deja un jurist, mai multe resurse şi legătura cu autorităţile locale pentru ca astfel să acordăm asistenţă fiecărei şcoli”, a declarat Pricopie, luni, prezent la un eveniment dedicat Zilei Internaţionale Anticorupţie organizat de Direcţia Generală Anticorupţie.

El a admis că există cazuri de corupţie în şcoli şi a punctat că subiectele referitoare la acest fenomen nu trebuie evitate, ci discutate. „Primul lucru pe care cred că trebuie să-l luăm în calcul este să nu ne ferim să discutăm despre aceste subiecte. Sunt lucruri care se întâmplă. Sigur că ne interesează şi avem date. Am văzut la bacalaureat anul acesta, acum doi ani, acum trei ani. În fiecare an, de fiecare dată când apar examene, avem exemple că elemente de corupţie există. Problema este la ce dimensiune şi a doua problemă, pe care trebuie să o clarificăm, este legată de atitudinea noastră. Ascundem sub preş sau încercăm să acţionăm ferm şi dăm un mesaj foarte clar că orice element de corupţie va fi penalizat în momentul în care este identificat. În vară, am avut două cadre didactice (n.r – din Constanţa) care au primit mită la examenul de bacalaureat şi acest lucru a fost înregistrat pe camera video. (…) De asemenea, a fost cazul directoarei de la Bolintineanu care, de asemenea, a fost arestată preventiv şi se află în proces. Fiecare dintre noi trebuie să-şi facă un calcul, apropo de riscuri. Merită să-şi asume aceste riscuri? Atitudinea noastră nu este una de cedare. Aperi şcoala în momentul în care te îndrepţi împotriva acestor acte de corupţie”, a precizat ministrul Educaţiei.

Pricopie a subliniat că pe parcursul anului în curs au fost şapte cazuri de corupţie în unităţile de învăţământ. „Nu trebuie să punem o notă negativă pe tot ce s-a întâmplat anul acesta la examene. La bacalaureat am avut două sesiuni, sute de mii de copii implicaţi în examen, mii de cadre didactice, iar cazurile de corupţie identificate sunt şapte. Nu mă bucură. Aş fi preferat să nu fie niciunul, dar, subliniez, sunt şapte pe tot anul, iar din cele şapte, cinci au fost identificate de către oameni din Ministerul Educaţiei, iar două de către alte instituţii ale statului. Sistemul de educaţie are anticorpi. Acţionează şi ştie să se protejeze împotriva celor care nu respectă lucrurile elementare privind conduita cadrelor didactice. Să nu uităm că, din păcate, în cele şapte cazuri de corupţie avem şi două eleve de la o şcoală postliceală care au fost reţinute pentru tentativă de mită. Riscurile sunt de toate părţile”, a completat ministrul Educaţiei. AGERPRES