pricopie_remus8.jpgMinistrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat duminică, la Caransebeş, că salariile dascălilor, în prezent, nu sunt foarte atractive, dar că se încearcă o creştere a acestora, inclusiv din fonduri structurale.

Potrivit ministrului Educaţiei, acesta este un subiect pe care Guvernul îl abordează cu toată seriozitatea şi spune că sunt şanse să se ajungă, gradual, la un anumit nivel de salarizare, unul decent, pentru ca profesia de dascăl să redevină una căutată. Practic, a spus el, se lucrează pe două paliere: respectul faţă de cadrul didactic şi salarizarea acestuia. „Lucrăm deja la o formulă prin care nivelul de salarizare a cadrelor didactice să crească şi din fondurile structurale, nu doar pe bază de proiect, ci toţi cei care sunt la catedră şi îndeplinesc anumite obiective să beneficieze de un anumit tip de creştere salarială. Este absurd să ai miliarde de euro necheltuite din banii de la Bruxelles şi să ai salarii aşa mici în ceea ce priveşte educaţia sau sănătatea”, a afirmat Remus Pricopie.

Anul trecut, susţine ministrul Educaţiei, s-a luat decizia ca pentru examenele naţionale fondul naţional să crească cu zece procente, iar pentru anul acesta vor creşte, din nou, cu 10%. Totodată, se fac eforturi ca, pentru anul şcolar 2014 – 2015, pentru evaluările de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, simulările pentru clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a, sumele să fie echivalente cu cele plătite la examenele de evaluare şi bacalaureat, sursa de finanţare fiind fondurile structurale. AGERPRES