Remus Pricopie: Ministrul Educaţiei a prezentat opiniei publice o imagine falsă privind structura învăţământului universitar

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, l-a acuzat pe ministrul Educaţiei, Valentin Popa, că ar fi prezentat o imagine “falsă” privind structura învăţământului superior din România pe domenii de studii, folosind “într-un mod manipulator cifre scoase din context”.

“Nu înţeleg de ce domnul ministru Valentin Popa a ales să guverneze într-o manieră agresivă şi conflictuală în raport cu cinci universităţi din România. De asemenea, nu putem să nu observăm coincidenţa dintre ce s-a întâmplat la nominalizarea domniei sale ca ministru, respectiv celebra scrisoare de susţinere, pe care eu şi alţi colegi rectori nu am semnat-o, şi ceea ce se întâmplă acum la repartizarea cifrelor de şcolarizare. Ieri a apărut un element nou: ministrul Educaţiei Popa a prezentat opiniei publice o imagine falsă privind structura învăţământului superior din România, pe domenii de studii, folosind într-un mod manipulator cifre scoase din context. Mă voi consulta cu colegii mei din SNSPA şi cu rectorii celorlalte universităţi pentru a vedea cum răspundem acestui atac iraţional al ministrului Popa”, a afirmat Pricopie, într-un comunicat remis presei.

Rectorul SNSPA a subliniat că Guvernul şi coaliţia de guvernare nu au nevoie de “un conflict artificial”. “Guvernul şi coaliţia PSD-ALDE nu au nevoie de un conflict artificial, construit pe date false, nu numai cu universităţile, ci şi cu elevii şi părinţii elevilor din ultimul an de liceu, cu trei luni înaintea examenului de Bacalaureat. Repet: mai multă înţelepciune nu ar strica”, a adăugat Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a declarat, luni, că repartizarea actuală a locurilor pentru studiile universitare este una preliminară, cea definitivă urmând a avea loc în toamnă, după ce vor fi distribuite locurile menţinute în rezervă. El a afirmat că repartizarea locurilor pe universităţi nu a fost făcută pe criterii politice.

Popa a susţinut că, deşi nu au fost fundamentate niciodată cifrele de şcolarizare alocate universităţilor, MEN a respectat repartizarea efectuată în anii precedenţi în proporţie de aproximativ 90% la licenţă şi aproximativ 80% la master. Potrivit MEN, la nivel de centru universitar, numărul locurilor finanţate de la bugetul de stat nu a scăzut, fiind înregistrată doar o redistribuire faţă de anii precedenţi.

Spre exemplu, în Capitală, locurile scăzute de la Universitatea Bucureşti se regăsesc suplimentar în cele finanţate de la buget pentru Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu”, UMF “Carol Davila”, Universitatea Tehnică de Construcţii, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Universitatea Politehnica. Ministrul Educaţiei a mai precizat că celor cinci universităţi din Consorţiul “Universitaria” le sunt alocate aproximativ o treime din locurile bugetate. AGERPRES