pricopie_remus_microfon.jpgMinistrul Educaţiei Naţionale (MEN), Remus Pricopie, a declarat vineri că nu va pune niciodată interesele de afaceri ale editorilor înaintea interesului elevilor. „Constat zbaterea unor actori economici privaţi care au interese de business în legătură cu şcoala românească. Este dreptul lor să întreprindă orice acţiune, dar precizez încă o dată că nu voi pune niciodată interesele lor de afaceri înaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, moderne, adaptate secolului XXI. Avem manuale în uz şi de 14 ani. Acest lucru este inadmisibil! Nu se mai poate aşa! Pe mine mă interesează soarta copiilor, nu acţiunile editorilor”, a afirmat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a spus că „după atâţia ani de stagnare” în privinţa reformării manualelor, există acum şansa de a le oferi elevilor manuale noi, inclusiv în format digital. „Acest proces important pentru conectarea şcolii româneşti la realităţile învăţământului contemporan se doreşte a fi blocat de un scandal centrat în jurul banilor şi a intereselor de afaceri. Nu voi accepta acest lucru, cu atât mai mult cu cât întreaga procedură s-a desfăşurat transparent, cu respectarea strictă a prevederilor legale. Sunt hotărât să duc mai departe acest proces de modernizare şi dezvoltare a şcolii. În acest sens, pe măsură ce vor fi aprobate noile programe şcolare, vor fi scoase la licitaţie manualele pentru celelalte clase. Nu vom proceda altfel, pentru că nu putem avea manuale noi fără programe revizuite şi aduse la zi”, a mai arătat ministrul.

De asemenea, Pricopie a precizat că deocamdată s-a început cu clasele I şi a II-a, iar apoi vor fi scoase la licitaţie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a şi probabil clasa a IX-a. Ministrul Educaţiei a mai declarat că de anul următor vor fi scoase la licitaţie cele pentru clasele a IV-a, a VI-a şi a X-a, până când se închide ciclul. „Acolo unde nu sunt ofertanţi, vom însărcina, aşa cum prevede legea, instituţii publice, nu firme, să redacteze manualele”, a spus Pricopie.

Consiliul Naţional de Soluţionarea Contestaţiilor a respins joi contestaţiile depuse de două edituri privind suspendarea procedurii de licitaţie deschisă, organizată în vederea încheierii, pe loturi, a acordului-cadru având ca obiect achiziţie manuale şcolare pentru clasa I şi a II-a. Tot joi, preşedintele Federaţiei Editorilor din România, Mihai Penescu, a susţinut într-o conferinţă de presă, referindu-se la licitaţia privind manualele şcolare, că „un grup de interese a dat un tun de 30-50 milioane euro”. El a spus că licitaţia reprezintă „o lovitură banditească”. AGERPRES