pricopie-galaedu_4.jpgMinistrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat marţi că procesul de „împrospătare” a manualelor va continua iar cel mai probabil procedura pentru manualele de clasa a III-a va începe în luna februarie, dar „după nişte reguli mai clare”. „Procesul de împrospătare a manualelor va continua. Anul trecut şcolar a început procedura în aprilie, probabil că anul acesta o vom începe în februarie, dar o vom începe după nişte reguli mai clare”, a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, motivul pentru care licitaţia pentru manuale a fost şi este blocată în continuare este cel legat de interpretarea unui ordin de ministru de către editor. „Editorii contestă faptul că ministrul Educaţiei ar avea dreptul să reglementeze problema selecţiei manualelor. Dumnealor consideră că singurul document după care trebuie să facem selecţie este OUG privind achiziţiile publice şi SEAP-ul, în timp ce noi considerăm, aşa cum este firesc, să avem norme specifice. Interesant este că editorii recunosc ordinul ministrului pentru manualele unde au câştigat licitaţie şi au şi semnat contractul, dar nu recunosc ordinul ministrului unde nu au câştigat licitaţia. Acolo unde câştigi este legal şi corect, iar acolo unde pierzi este ilegal şi incorect”, a afirmat Pricopie.

Referindu-se la bugetul Educaţiei, ministrul a spus că anul viitor acesta va fi egal cu cel din 2014, chiar „spre plus”. „Bugetul Educaţiei anul acesta a crescut cu 0,4% din PIB în ultima lună a anului. Este vorba de deciziile judecătoreşti pe care am decis prin rectificarea bugetară să le acordăm în decembrie 2014 în contul anului 2015. Sunt încă calcule, dar 90 şi ceva la sută din situaţii sunt rezolvate. Mai sunt decizii judecătoreşti care au apărut în ultimul moment. Zilele acestea vor primi bani. (…) Şi vorbim de sume importante: vor fi profesori care vor primi 5.000, 6.000 sau 7.000 lei. Noi am luat o sumă din bugetul lui 2015 şi am pus-o în bugetul lui 2014. Acum bugetul pe 2015 arată aşa cum arată şi cel pe 2014, plus unele creşteri la care se adaugă şi sumele pentru deciziile judecătoreşti pe 2016. Bugetul pe 2015 va fi spre plus faţă de cel de anul acesta”, a afirmat ministrul Educaţiei Naţionale. AGERPRES