pricopie_remus2.jpgMinistrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi-a manifestat luni speranţa ca în 3 sau 4 ani aproximativ 15% dintre copii să urmeze învăţământul dual.

”În momentul de faţă în şcoala românească avem 12.600 de elevi cuprinşi în învăţământul dual, învăţământul profesional şi tehnic construit în colaborare şi cot la cot cu firmele. Avem exemple în Braşov, avem exemple în Sibiu, Cluj, Timişoara. Anul acesta sperăm să mergem spre 19.000 de copii. Vorbim ca noua serie să meargă spre 19.000 de copii. Dacă ajungem în timp în 3-4 ani ca aproximativ 15% din copii din cohortă să intre pe acest învăţământ dual atunci rezultatele cred că ar fi foarte bune. În momentul de faţă avem aproximativ 6% pentru că avem cohorta de aproximativ 200.000, noi avem 12.600 copii. Sper ca în 3-4 ani să putem să urcăm spre 15% care ar fi un procent firesc”, a spus Pricopie, la întâlnirea cu membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Acesta a afirmat că cei care urmează acest tip de învăţământ profesional şi tehnic primesc cea mai mare bursă pe care o poate obţine un tânăr în România. „El primeşte bursa de la stat, este o bursă specială pentru învăţământul acesta, dar primeşte şi o bursă de la firmă. Firmele cu care am discutat până acum au mers pe ideea de a oferi loc de muncă celor care doresc la sfârşit, dar să nu-i oblige. Nu au semnat contracte, dar şi-au asumat faptul că dacă vor să rămână în firmele lor le asigură loc de muncă”, a mai afirmat demnitarul.

Pricopie a precizat că doreşte schimbarea actualei legislaţii care prevede că un tânăr poate urma învăţământul profesional şi tehnic după terminarea clasei a IX-a şi nu după terminarea clasei a VIII-a. „În actuala legislaţie se spune că nu poţi să optezi pentru acest învăţământ profesional numai după terminarea clasei a IX-a ceea ce este din punctul meu de vedere o mare greşeală. Ni s-a semnalat şi de către cei din mediul economic. Vom reveni cu ajutorul Parlamentului şi vom corecta şi vom spune că oricând după terminarea clasei a VIII-a cineva poate să meargă şi să îmbrăţişeze această formă de învăţământ”, a susţinut ministrul Educaţiei Naţionale. AGERPRES