upa10.jpgDoi reprezentanți ai Universității Petre Andrei din Iași, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea şi Conf.univ.dr Constantin Manolache, au avut o întâlnire, pe 16 iulie, cu reprezentanţii conducerii Oficiului Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie (ROST – Romanian Office for Science and Technology) din Bruxelles, respectiv cu directorul general Iulia Mihail şi directorul adjunct Virginia Enache, pentru iniţierea şi dezvoltarea unor programe europene de cooperare în domeniul cercetării ştiinţifice.

În cadrul întâlnirii, s-au discutat oportunităţile de inițiere de către UPA din Iași a unor proiecte de cercetare finanțate prin Programul cadru de cercetare 7 al Comisiei Europene (EU 7th Framework Programme for Research) și prin programele C.O.R.D.I.S. (Community Research and Development Information Service). De asemenea, s-a vorbit și despre oportunitățile oferite de intrarea în rețeaua C.O.S.T. (European Cooperation in Science and Technology).

Ținând seama de experiența pe care UPA din Iași o are în gestionarea unor programe finanțate din fonduri europene, a fost evidențiată necesitatea dezvoltării capacității UPA din Iași în derularea unor programe de cercetare cu finanțare europeană, proces în care dialogul cu ROST va fi unul dintre elementele esențiale.

ROST funcţionează la Bruxelles din anul 2005 şi are drept scop dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu comunitatea ştiinţifică europeană şi sprijinirea cercetării ştiinţifice din România prin stabilirea legăturilor de cooperare cu diverse instituţii europene, instituţii naţionale ale ţărilor membre UE şi alte organizaţii internaţionale.