badea_oana.jpgReprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului au discutat luni, la sediul ministerului, cu inspectorii generali scolari din toata tara despre ordinul de ministru privind fundamentarea cifrei de scolarizare pentru 2010-2011, aceasta fiind esentiala pentru bazele alocatiilor bugetare.

„Trebuie sa avem taria sa ne privim in ochi cand fundamentam cifra de scolarizare si sa nu fim ipocriti. Ordinul 114/2009 implica un set de actiuni pe care inspectoratele scolare trebuie sa le aiba in vedere, de aceea discutiile acestea trebuie avute fata in fata”, a spus secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar Oana Badea.

Ea a explicat ca fiecare inspector scolar a venit cu propuneri care sa duca la eficientizarea cheltuirii banului public si ca fiecare dintre acestia simuleaza la nivel local cele patru masuri care privesc aplicarea Ordonantei 114/2009 privind reducerea de personal. Cele patru masuri propuse de MECTS sunt cresterea cu doua ore a timpului de predare pentru directorii unitatilor scolare, cresterea normei didactice pentru profesorii gradul I cu 25 de ani de vechime, comasarea unitatilor scolare, mai ales in mediul rural si cresterea numarului de elevi la clasa pana la 30. Oana Badea a precizat ca fiecare inspector scolar judetean a venit cu propriile masuri pe care ministerul urmeaza sa le analizeze.


„De exemplu, la Covasna nu se poate pune problema reorganizarii unitatilor de invatamant pentru ca toate unitatile au personalitate juridica. Ministerul Educatiei a acceptat toate masurile propuse de inspectorii generali scolari. Sigur ca toate vor fi analizate pentru ca fiecare judet are particularitatea lui”, a mai afirmat reprezentantul MECTS. Oana Badea a sustinut ca niciuna din propuneri inspectorilor scolari nu are in vedere masuri absurde.

„Ministerul Educatiei nu va accepta naveta zilnica a elevilor. Vom prioritiza activitatea pentru elevi. Banul urmeaza elevul”, a tinut sa precizeze secretarul de stat. Reprezentantii MECTS se vor intalni marti cu cei ai sindicalistilor din educatiei la sediul ministerului pentru a discuta cu privire la ordonanta care se refera la reducerile de personal din invatamantul preuniversitar din anul scolar urmator. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului va trebui sa publice cifra de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior. Liderii sindicalistilor din educatiei s-au declarat nemultumite de OUG 114/2009 sustinand ca ataca la Curtea Constitutionala, prin Avocatul Poporului.AGERPRES