leerssen_joseph.jpgJoi, 23 octombrie, Universitatea din București va organiza ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa lui Joseph Theodoor Leerssen, personalitate de marcă a imagologiei pe plan mondial. Ceremonia festivă se va desfășura începând cu ora 10:00 în sala “Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept.

Joseph Theodoor Leerssen s-a născut pe 12 iunie 1955 în Leiden, Olanda. A studiat literatura comparată la Universitatea din Aachen și a absolvit un master în studii irlandeze în cadrul University College Dublin. Între 1980 și 1984 a urmat studii doctorale în Dublin și Toronto, timp în care a fost asistent și lector la universitățile din Toronto și Aachen și la Translators’ Training College Maastricht, iar în 1986 a obținut doctoratul cum laudae, titlul cel mai înalt în sistemul academic olandez, la Universitatea din Utrecht.

După obținerea diplomei de doctor a fost numit lector la departamentul de Studii europene al Universității din Amsterdam, iar din 1993 deține statutul de Chair of Modern European Literature la aceeași universitate. De asemenea, a fost profesor sau cercetător invitat la Harvard; Magdalene College, Cambridge; Lichtenberg-Kolleg, Universitat Gottingen; St. Michael’s College, University of Toronto; Ecole Normale Superieure, Paris; Trinity College, Dublin.

Laureat al premiului Spinoza și membru al Academiei Regale Olandeze și al altor numeroase instituții de cercetare internaționale, Joseph Theodoor Leerssen este fondatorul unei şcoli de gândire la nivel mondial – Imagologia în cadrul Studiilor Europene. Interesul profesorului Leerssen se îndreaptă către stereotipurile identității naționale, lucrările sale – precum Nations and Nationalism sau Thought in Europe – vizând studiul identităţii culturale ca naţionalism politic în secolul al XIX-lea, momentul constituirii entităţilor naţionale europene. Joseph Leerssen este angajat în extinderea colaborării europene în materie de istorie comparată a culturilor naţionale, abordare interdisciplinară în care promovează contribuţia culturilor din ţările foste comuniste. Astfel, studiul naționalismului și al identităților naționale l-au condus spre Europa de Est și România, în acest sens el dezvoltând mai multe proiecte de cercetare alături de personalități importante ale mediului academic românesc: Sorin Alexandrescu, regretatul profesor Alexandru Duţu, profesorul Lucian Boia, dr. Krisztina Lajosi, dr. Carmen Andraş (Târgu Mureş), dr. Corina Buzoianu (Iaşi), dr. Carmen Popescu (Paris) și alții. În prezent, Leerssen lucrează la un ambițios proiect internațional de cercetare, SPIN (Study Platform on Interlocking Nationalisms), a cărui miză este cartografierea sistemului de rădăcini culturale și istorice ale naționalismului european.

Pentru toate aceste performanțe academice și pentru sprijinul oferit cercetătorilor români în dezvoltarea studiilor de identitate culturală și imagologie, Universitatea din București este onorată să-i acorde profesorului Joseph Theodoor Leerssen distincția de Doctor Honoris Causa.