clasa_goala.jpgSute de cadre didactice din 72 de unitati scolare din judetul Suceava vor deveni someri dupa decizia Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii de a desfiinta scolile de arte si meserii (SAM) incepand cu anul scolar viitor si de reducere a numarului de ore in colegiile nationale si tehnice, precum si in licee.

Adjunctul Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Daniel Hrenciuc, a declaratca la nivel local se incearca o regandire a catedrelor, pentru profesorii titulari la SAM, care nu vor putea preda decat la gimnaziu, dar si pentru cei titulari in licee, carora li se reduce numarul de ore.

“Sunt foarte multe cadre didactice, sute de profesori, care vor pierde ore. In aproape fiecare scoala din cele 72 de unitati de invatamant, peste 65% dintre profesori vor fi afectati de aceasta situatie”, a spus Hrenciuc. El a afirmat ca ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat, pe langa faptul ca toti profesorii din cele 53 de SAM-uri din judet, care ar fi trebuit sa predea anul viitor in cele 93 de clase propuse spre infiintare, trebuie sa-si gaseasca alte catedre, la scolile gimnaziale, si profesorii de liceu care vor avea catedra restructurata.

In opinia adjunctului ISJ Suceava, cele mai mari probleme se vor pune la disciplinele desen, muzica, educatie fizica, latina sau practica, care de la anul vor fi predate intr-un numar mai mic de ore pe saptamana decat cel actual. Hrenciuc a precizat ca este foarte posibil ca in unele cazuri sa se ajunga la restrangerea activitatii.