Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră (RUMN) a fost nominalizată pentru premiul European dedicat contribuţiilor la implementarea obiectivelor Naţiunilor Unite de dezvoltare durabilă. Premiile au fost acordate în cadrul unei ceremonii speciale la data de 24 august la Academia Diplomatică din Viena.

Instituţiile nominalizate pentru aceste premii s-au remarcat în sprijinirea implementării principiilor de dezvoltare durabilă, a politicilor în domeniu şi în prezent sunt implicate pentru implementarea ţintelor de dezvoltare durabilă ale Naţiunilor Unite până în 2030.

RUMN este o iniţiativă românească şi a fost înfiinţată în 1998 ca un cadru pentru cooperarea inter-universitară în zona Mării Negre. În prezent, sub egida RUMN sunt reunite peste 120 de universităţi din cele 12 ţări membre ale Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN): Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia, Turcia, Ucraina.

În coordonarea RUMN au fost dezvoltate modele pentru programe de studii regionale, modele pentru parteneriatul dintre universităţi şi mediul economic, în formatul unor clustere de inovare cum ar fi clusterul MEDGreen în domeniul ecotehnologiilor şi surselor alternative de energie, care a fost dezvoltat începând cu 2013, clusterul Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră – 3D-BS, specializat în dezvoltarea durabilă a ecosistemelor mari tip Râuri-Mare, înfiinţat în anul 2016 şi multe alte iniţiative similare.

Recent, RUMN a devenit membră a Consorţiului de Universităţi asociate Rutelor Culturale certificate de Consiliul Europei şi împreună cu mai mulţi parteneri pregăteşte un proiect de Rută Culturală pe tema: „Tradiţii în domeniul creşterii albastre pe Lunca Dunării de Jos şi în regiunea Mării Negre”. AGERPRES