Revizuirea programei şcolare, manuale noi şi învăţământul profesional sunt priorităţile ministrului Sorin Cîmpeanu

campeanu_sorin1.jpgAsigurarea accesului la educaţie, simplificarea programei şcolare şi realizarea de manuale noi până la începutul viitorului an şcolar reprezintă câteva priorităţi ale noului ministrul al Educaţiei şi Cercetării, Sorin Cîmpeanu.

“Priorităţile sunt structurate pe cele trei domenii învăţământ preuniversitar, universitar, cercetare ştiinţifică. La nivel de învăţământ preuniversitar, priorităţile sunt accesul la educaţie, revizuirea curriculei în sensul simplificării acestei şi din punct de vedere administrativ să facem tot ceea ce este de făcut în limite legale pentru ca elevii să aibă manuale la începutul anului şcolar”, a afirmat ministrul Cîmpeanu miercuri, la Parlament, unde a participat la festivitatea de premiere a elevilor olimpici.

El a adăugat că alte priorităţi ale mandatului său sunt susţinerea învăţământului profesional şi tehnic, idee în care crede “foarte puternic”, şi învăţământul dual. “La învăţământul dual important este să continuăm numărul de acorduri de parteneriat semnat între firme şi unităţi de învăţământ”, a spus noul ministrul.

În ceea ce priveşte domeniul universitar, Sorin Cîmpeanu a precizat că doreşte “consolidarea autonomiei” instituţiilor de învăţământ superior. “În domeniul universitar, consolidarea autonomiei universitare este cel mai important aspect, cu accent pe autonomie financiară, internaţionalizarea universităţilor, promovarea unor calificări relevante”, a susţinut acesta. În opinia sa, vor putea supravieţui acele universităţi care vor înţelege că în această perioadă este foarte important să promoveze calificări cerute de piaţa muncii.

O altă prioritatea a noului ministru este continuarea proiectelor mari din domeniul cercetării, dar şi găsirea de resurse pentru a păstra cercetătorii români în ţară. “Trebuie continuate proiectele mari de anvergură în domeniul cercetării, precum proiectul ELI de la Măgurele sau proiectul Dunăre – Deltă – Marea Neagră. Trebuie susţinută iniţierea unor alte proiecte. Este foarte important să putem găsi resursele pentru a putea motiva cercetătorii români să rămână în ţară şi să îşi dezvolte activitatea corelată cu performanţele acestora. Şi, nu în ultimă instanţă, vizibilitatea cercetărilor româneşti”, a mai declarat ministrul Sorin Cîmpeanu. AGERPRES