Rezultate recente: Proiectul ROINFO 2018-2020 – Priorități în Cibernetică, Informatică și Inteligența Artificială

Recent, s-au finalizat încă două studii în cadrul proiectului ROINFO “Romanian Informatics” din Ciclul „Istoria Informaticii românești” – înțelegerea „fenomenului Informaticii românești”, și anume:

  1. Despre începuturile informaticii mondiale și românești – Priorități în Cibernetică, Informatică și Inteligența Artificială
  2. Dezvoltarea Computing IT/Informatică în România, Etape – Pionierii informaticii românești.

S-au avut în vedere gândurile acad. Solomon Marcus (1925-1916) care afirma că “Valoarea unei opere ștințifice se judecă după influența pe care o exercită asupra evoluției științei. Mai există în știință și drumuri care se înfundă, râuri care în loc să se verse în fluvii și, prin acestea, în mări și oceane, eșuează într-un mic lac sau pur și simplu într-o băltoacă” (Solomon Marcus, “Din gândirea matematică românească”, Ed. Științifică și Enciclopedică, 1975).

CONCLUZII: O știință se dezvoltă prin ansamblul de cercetări, concepte, teorii, metode și tehnici ce devin valide și contribuie la studiul și rezolvarea problemelor complexe ale științei. Uneori, în timp, unele dintre teorii, metode sau tehnici devin învechite și, prin apariția altora mai eficiente și performante, dispar sau sunt actualizate. Astfel de exemple sunt în matematică, informatică, în biologie, medicină etc. Rolul oamenilor de știință este să contribuie la aceste eforturi privind dezvoltarea științei. Pe plan mondial, fiecare națiune are unele contribuții primordiale în dezvoltarea unei științe, la diverse momente când,  oameni de știință, cercetători, ingineri etc. sunt inventatori sau au priorități în dezvoltarea unor teorii, metode sau tehnici.

În acest sens, și România se poate mândri cu astfel de oameni, chiar dacă în unele situații recunoașterea internațiomală a venit mai târziu sau poate cu mari dificultăți. Astfel, în cele două studii sunt scoate în evidență contribuțiile oamenilor de știință români, considerați precursori sau pionieri pentru unele idei din Cibernetică, Informatică și Inteligența Artificială: Gabriel Sudan, Ștefan Odobleja, Grigore C. Moisil, Tiberiu Popoviciu, Victor Toma, Wilhelm Löwenfeld, Iosif Kaufmann, Solomon Marcus, Sergiu Rudeanu etc.

Mai multe detalii la adresele: http://www.c3.cniv.ro/?q=2020/prioritati și http://www.c3.cniv.ro/?q=2020/pionieri-ro