bacalaureat6.jpgSimulările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat anunţă rezultate dezastruoase la finalul anului şcolar 2012-2013. În judeţele în care s-au susţinut simulări în luna decembrie, procentele de promovare sunt asemănătoare cu cele din vară.

De exemplu, la simularea pentru Evaluarea Naţională din judeţul Brăila, doar 49,79% dintre elevi au luat note mai mari de 5 la matematică. La limba română, rezultatele au fost ceva mai bune. 76% dintre elevi au reuşit să ia peste nota 5. La simularea pentru Bacalaureat, tot din judeţul Brăila, note peste 5 au luat 74% dintre elevii de clasa a XII-a. La matematică, doar 34% au reuşit să ia note peste 5. Şi la fizică rezultatele sunt proaste. 27% dintre elevi au luat peste 5, iar la biologie, 46%.

„Tocmai pentru că în ultimii ani nu s-au făcut asemenea simulări, am cerut inspectoratelor să organizeze simulări pentru a vedea care este stadiul de pregătire al elevilor, urmând ca profesorii să se concentreze apoi pe punctele slabe. Subiectele la simulări au fost concepute la nivel de inspectorat sau de şcoală, pentru a-i testa pe elevi. Sunt cursuri unde materia nu s-a terminat, probabil că elevii nici nu au intrat în recapitulări”, a declarat la România TV secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca.

În judeţul Olt, promovabilitatea simulării la BAC este de 30,25%, iar la simularea Evaluării Naţionale 38,68% dintre elevii care au susţinut testele au luat note peste 5. In Cluj, promovabilitatea a fost de 43% la probele de Bacalaureat, iar la Evaluarea Naţională media notelor la nivelul judeţului este de 5,28. În Dâmboviţa, promovabilitatea la nivelul întregului judeţ a fost de 41% la simularea Bacalaureatului.

Sindicalistul Marius Nistor a explicat de ce elevii au obţinut rezultate aşa slabe la simulări. „Sunt nişte evaluări parţiale care trebuie să reflecte în acest moment care este gradul de pregătire al elevilor pentru examenul de Bacalaureat sau pentru Evaluarea Naţională. Dat fiind faptul că aceste evaluari nu se desfăşoară în condiţiile în care s-ar desfăşura examenul de bacalaureat, elevii tratează cu mai puţină seriozitate aceste evaluări. Rezultatele slabe de la simulări este caracteristica elevilor. Comportamentul lor în momentul în care vor participa la examen, va fi altul, se vor concentra mai mult. Simulările permit profesorilor să cunoască şi mai bine graduăl de pregătire al elevilor şi să ia măsurile care se impun”, a spus la România TV preşedintele executiv al federaţiei sindicale Spiru Haret, Marius Nistor.

Simulări ale examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională vor avea loc şi în Bucureşti, acestea fiind programate începând cu 30 ianuarie. La această dată elevii vor susţine simularea probei de Limba şi Literatura Română, atât pentru Bacalaureat, cât şi pentru Evaluarea Naţională. Pe 1 februarie 2013 se va desfăşura simularea probei de Matematică, iar pe 22 aprilie 2013 simularea probelor de Informatică şi Chimie.

Circa 180.000 de liceeni au participat în 2012 la examenul de Bacalaureat. Prima sesiune a fost un dezastru. În majoritatea judeţelor, rata de promovabilitate s-a plasat sub 50%, iar vârful s-a înregistrat în judeţul Ilfov unde 85% dintre elevi au picat Bacalaureatul. Şi în Bucureşti, 61% dintre elevi nu au promovat examenul. În prima sesiune a bacalaureatului din 2012, promovabilitatea a fost de 44,26%, după soluţionarea contestaţiilor, faţă de 45,72% în 2011.