negoita_robert.jpgDeputatul PSD Robert Negoita a declarat, la Arad, ca sistemul de invatamant din Romania este neperformant, fiind un sistem care „fabrica diplome pe banda rulanta si mai putin specialisti”.

„O problema reala, printre altele, pe care o avem in zona de afaceri este cauzata de sistemul de invatamant din Romania care este neperformant. Exista o mare problema cu acei posesori de diplome si un sistem de invatamant care pur si simplu fabrica diplome pe banda rulanta si mai putin specialisti. Este o chestiune aproape generalizata, in care vin absolventi de facultati care pun diploma pe masa si nu stiu sa raspunda la intrebarea «ce stii sa faci»?. Mi se pare ca e o chestiune destul de grava si care ar trebui rezolvata rapid”, a declarat Robert Negoita.

Parlamentarul social-democrat a mai sustinut ca oamenii de afaceri asteapta din piata specialisti. „Invatamantul din Romania este finantat de la buget, care este finantat din contributia celor care activeaza in zona de productie, servicii din economia reala, adica de la oameni de afaceri si intreprinzatori. In momentul in care esti pe piata si vrei sa angajezi personal calificat iti dai seama ca vin la tine posesori de diplome. Pentru ca invatamantul din Romania nu e un sustem care sa formeze specialisti, ci e un sistem creator de diplome. Este foarte neproductiv pentru o economie, o societate care se vrea dezvoltata sa contribui si sa finantezi un sistem de invatamant neperformant, care, pur si simplu, cheltuie fara sa produca ceva, dupa care oamenii de afaceri sunt obligati sa recruteze din piata oameni nepregatiti si sa investeasca sa-i pregateasca. Este anormal sa platesti de doua ori”, a sustinut Robert Negoita.

Deputatul social-democrat a mai afirmat ca ar trebui ca universitatile sa fie mai mult responsabilizate iar agentii economici sa fie determinati, legislativ, sa primeasca cursanti in practica. „Nici agentii economici nu sunt foarte incantati de ideea ca ar trebui sa primeasca practicanti care nu ii ajuta deloc in activitate si mai mult ii incurca in unitatile lor economice”, a afirmat Negoita.