Un exoschelet de reabilitare medicală creat de trei liceeni de la Colegiul „Onisifor Ghibu” din Oradea împreună cu doi mentori a fost premiat cu medalia de argint la Olimpiada de robotică dedicată elevilor, desfăşurată în perioada 27 – 30 septembrie în oraşul Donghae din Coreea de Sud.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Robotics Club Oradea, echipa care a fost invitată să participe la concurs a fost formată din liceenii Cătălin Mociar, Andrei Iuhas şi Ştefan Szabo, alături de cei doi mentori, Flaviu Birouaş şi Daniel Anton, mentori în Robotics Club Oradea.

Orădenii au participat la proba Robo Scholar pentru care trebuiau să creeze un robot din domeniile alimentaţie, îngrijiri medicale, educaţie, dezastru de incendiu sau aerospaţial.  Echipa a ales să construiască un exoschelet de reabilitare medicală, care a fost jurizat de trei profesori universitari din Coreea de Sud, în faţa a peste 400 de participanţi.

„Pregătirea a fost intensă, elevii petrecând zile şi nopţi în laboratorul Departamentului de Mecatronică al Universităţii din Oradea sub mentoratul inginerului Flaviu Birouaş şi al masterandului Daniel Anton. De la ideea în sine până la robotul funcţional, aplicaţia a fost făcută într-un timp record, iar ultimele asamblări şi linii de cod s-au finalizat chiar în Corea de Sud cu câteva ore înainte de participare”, se arată în comunicat.

Clubul orădean de robotică a fost invitat, în luna mai, să participe la concursul din Coreea de Sud dedicat elevilor, după ce asistent managerul de la International Robotic Olympiad Committee (IROC), tânăra Yura Ha, a participat la cea de-a IX-a ediţie a concursului Robotics Championship organizat, în Oradea, de clubul studenţesc Robotics Oradea şi de departamentul de mecatronică al Universităţii din Oradea.   Colegiul Ghibu nu a putut să le finanţeze deplasarea tinerilor în Coreea de Sud, aşa că liceenii au apelat la ajutorul clubului, ai cărui membri au strâns finanţări de la mai multe firme din parcul industrial.  „Astfel povestea acestor tineri a ajuns la multinaţionalele din Oradea, iar finanţările au fost obţinute în mai puţin de două săptămâni înainte de olimpiada propriu-zisă. Cea mai mare parte din finanţarea călătoriei a fost susţinută de către Celestica, care este de asemenea finanţatorul cercului Robotics Club Oradea unde elevii şi-au dezvoltat abilităţile în domeniul roboticii. Restul sumei necesare deplasării a fost sponsorizată de Kifra, IPTE, iar Connect Group a finanţat bugetul pentru componentele robotului,” se mai precizează în comunicat. AGERPRES