olimpice_latina.jpgDelegaţia României a obţinut locul al doilea pe naţiuni la cea de-a XXVII-a ediţie a Concursului internaţional de limbă şi literatură latină Certamen Horatianum, desfăşurat în perioada 3 – 5 mai, în localitatea italiană Venosa. Potrivit unui comunicat al MEN remis miercuri, Cătălina Ungureanu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic ”Spiru Haret” din Moineşti (judeţul Bacău), a luat premiul al II-lea, la ediţia din acest an.

„Performanţa este cu atât mai valoroasă cu cât proba, având o durată de 6 ore, fără pauză, este una foarte dificilă: traducerea unui text din opera poetului latin Horaţiu şi rezolvarea unor cerinţe de interpretare istorico-literară a pasajului tradus într-una dintre limbile acceptate de comisia de evaluare (franceză, engleză sau italiană). Un alt element care individualizează această reuşită îl reprezintă numărul distincţiilor, extrem de redus comparativ cu numărul total al competitorilor (aproximativ 5% dintre elevi obţin un premiu). Rezultatul Cătălinei Ungureanu, pregătită de doamna profesor Cristina Popescu, a plasat România pe locul II în clasamentul pe naţiuni”, se arată în comunicat.

Din delegaţia României au mai făcut parte Anca Rujan, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional ”Gheorghe Vrânceanu” din Bacău (profesor coordonator Florentina Neculau) şi Gheorghiţa Cucu, profesor la Colegiul Naţional ”I. C. Brătianu” din Piteşti.
La ediţia din acest an au participat elevi de liceu din Italia şi din alte 5 ţări europene, provenind de regulă din licee clasice, unde limba latină se studiază intensiv. Certamen Horatianum, competiţie internaţională dedicată cunoaşterii operei poetului latin Horaţiu, născut la Venosa, este una dintre cele mai prestigioase competiţii umaniste din învăţământul preuniversitar european, la care participă anual concurenţi din peste 130 de licee din ţări cu tradiţie în învăţământul clasic.

La festivitatea de premiere, delegaţia României a fost felicitată în mod special de către preşedintele juriului, prof. univ. dr. Paolo Fedeli de la Accademia dei Lincei şi profesor la Departamentul de Studii Clasice de la Universitatea din Bari, pentru rezultatele de excepţie înregistrate an de an la concursurile internaţionale de limba şi literatură latină, în condiţiile în care studiul acestei discipline la liceu presupune o singură oră pe săptămână şi numai la nivel de curriculum diferenţiat. AGERPRES