expozitie foto.jpgCompania miniera care intentioneaza sa exploateze zacamintele aurifere din Muntii Apuseni, de la Rosia Montana, a revenit la Muzeul Unirii, cu un nou proiect cultural. Este vorba de expozitia „Aurarii Apusenilor” realizata impreuna cu Muzeul National de Istorie al Romaniei, DJCCPCN Alba si Muzeul National al Unirii.

Expozitia contine cateva zeci de fotografii realizate de Bazil Roman, fotograful roman din perioada interbelica (anii 30-40) prin lucrarile caruia cunoastem astazi foarte bine viata, munca si obiceiurile cautatorilor de aur de la Rosia Montana.

De asemenea sunt expuse zeci de obiecte de factura romana gasite de arheologi in ultimii ani in anticul Alburnus Maior (vase, opaite, coliere, diferite recipiente pentru pastrarea aurului sau argintului etc).

Au luat cuvantul Gabriel Rustoiu – directorul muzeului albaiulian, Aurel Sintimbrean – fost inginer si cercetator al mineritului, arheologul Vasile Moga – specialist in epoca romana, Paul Damian – director adjunct al Muzeului National de Istorie din Bucuresti, Adrian Gligor – director al Departamentului Patrimoniu RMGC, Ioan Basca – consilier pe domeniul cultura al CJ Alba, unul dintre cei care l-a cunoscut pe Bazil Roman.

Printre cei prezenti i-am vazut si pe Matei Drimbarean – directorul DJCCPCN Alba, Nicu Suciu – vicepresedintele RMGC, Eugen Furdui – tanarul primar al localitatii Rosia Montana, arheologul Horia Ciugudean – unul din numerosii specialisti in epoca romana care s-a opus proiectul minier de la Rosia Montana.

Cu acest prilej a fost prezentat si volumul al III-lea din seria monografica Alburnus Maior, dedicata cercetarilor arheologice preventive de la Rosia Montana (o serie finantata de compania miniera).

„Am lucrat in industria miniera din Apuseni timp de 40 de ani. Aici l-am cunoscut pe Laurentiu Roman, fratele lui Bazil Roman, fotograful care a imortalizat in perioada interbelica si pana in anul 1948 activitatea aurarilor din Tara Motilor. De la el am primit ca dar aceste fotografii, de 30/40cm, 380 de fotografii.

Despre Rosia Montana nu vreau sa vorbesc prea mult pentru ca a fost foarte mediatizata in ultimii 10 ani. La Rosia Montana, au fost gasite tablitele cerate (romane), din care aici avem tablita cea mai veche, tablita 18, care atesta denumirea Alburnus Maior si existenta mineritului pe aceste plaiuri. Anul trecut, cu sprijinul familiei Roman (pentru ca mai traieste o sora a fotografului) am reusit sa strang multe informatii despre familia Roman si am reusit sa scriu cartea „Bazil Roman, fotograful aurarilor din Tara Motilor”. Fotografiile sunt rodul muncii lui pe o perioada de peste 40 de ani. In urma cu 10 ani a decedat si este inmormantat in cimitirul din Abrud. Cu stiinta sau fara stiinta, unele fotografii reprezinta in totalitate tehnologia de extragere a aurului din cele mai vechi timpuri si pana astazi”, a declarat Aurel Sintimbrean. (Articol de Victor Mitchievici, publicat in ziarul „Informatia de Alba”)