Unitatile scolare au efectuat si vor efectua fara intarzieri plata salariilor cadrelor didactice, insa cu diminuarea de 15,5% prevazuta de Legea 329/2009, a declarat, luni, inspectorul general Anca Hodorogea de la Inspectoratul Scolar Judetean Cluj.
Potrivit acesteia, nu exista deficit de personal, iar directiunile si cadrele didactice au stabilit, de comun acord, cand se vor efectua zilele fara plata, activitatea urmand sa fie intrerupta diferentiat in scoli.

Presedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj, prof. Lucia Cojocaru, a afirmat ca profesorii nu isi pot explica faptul ca li se pretinde sa recupereze zilele fara plata impuse si sunt decisi sa nu mai presteze nicio munca daca nu vor fi remunerati. Ea a aratat ca profesorii clujeni considera ca este incorect sa li se reduca salariile cu 15,5% in noiembrie, de vreme ce Legea 329/2009 a aparut abia la jumatatea acestei luni. In opinia sindicalistilor, ar fi fost corect ca reducerea din noiembrie sa fie de 9,8% si nu 15,5%.


Liderul de sindicat mai spune ca, desi multe scoli dispun de fondurile necesare acordarii integrale a drepturilor salariale, trezoreriile au primit dispozitii de diminuare a cheltuielilor de retributie cu 15,5%. In unitatile de invatamant preuniversitar din Cluj-Napoca lucreaza 5.456 de profesori, cadre auxiliare si nedidactice. Pentru acestia municipalitatea va acorda, in luna decembrie, tichete cadou in valoare de 150 de lei din fonduri provenind de la bugetul local, in care a fost prevazuta suma de 1.500.000 de lei pentru sarbatorile de Paste si de Craciun din 2009. AGERPRES