buget.jpgReprezentantul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, sustine ca desi vor fi pastrate salariul de merit si fondul de premiere, acestea nu vor putea fi acordate pana la sfarsitul anului intrucat ordonatorii de credite trebuie sa se incadreze in continuare in acelasi buget.

Secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, a declarat, pe 23 martie, ca pleaca nemultumit de la ultima intalnire cu reprezentantii Guvenului pe proiectul de ordonanta de urgenta privind diminuarea sporurilor si indemnizatiilor, intrucat nu a fost eliminat in totalitate articolul 20 din acest act normativ.

El a precizat ca bugetul Educatiei din acest an a fost diminuat cu 20%, ceea ce inseamna ca plata salariilor de merit si a premiilor va fi posibila doar pentru circa zece luni. „Se pare ca ultimul cuvant il va avea Guvernul, indiferent de negocierile cu sindicatele. Federatia Educatuiei Nationale, impreuna cu Cartel Alfa, a reinceput actiunile de protest si le vom relua pana cand drepturile stabilite prin lege vor fi respectate”, a declarat Ciosu la iesirea de la discutiile cu reprezentantii Ministerului Muncii.

Liderul sindical sustine insa ca participarea la negocieri „nu a fost chiar in zadar”, intrucat s-a ajuns la alta faza de discutie, dar FEN nu este multumita. „Articolul 20 obliga incadrarea in bugetul alocat, care este diminuat din start cu 20%”, a explicat Ciosu.

In ce priveste indemnizatiile de conducere, Ciosu a spus ca Guvernul are trei optiuni si va trebui sa aleaga una dintre ele, respectiv indemnizatie fixa pentru persoanele cu functii de conducere angajate contractual sau pentru functionari publici, diminuarea sporurilor sau diminuarea functiilor de conducere.