salvati copii.jpg Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat miercuri, în Capitală, Festivalul brazilor de Crăciun, pentru a strânge fonduri destinate celor mici, potrivit unui comunicat al acestei organizaţii.

„Lansarea festivalului are loc într-un context propice, mâine este Ziua internaţională a drepturilor copilului ce marchează un sfert de secol de la semnarea Convenţiei cu privire la drepturile copilului în Adunarea Naţiunilor Unite şi care menţionează clar că statul este dator să asigure gratuitatea şi obligativitatea cel puţin a învăţământului primar, dar şi să ia măsuri care să sprijine accesul la învăţământ secundar general sau profesional. Măsura în care statul se achită de această responsabilitate este dată de statisticile alarmante privind accesul copiilor români la educaţie”, a declarat preşedintele executiv al organizaţiei, Gabriela Alexandrescu.

La rândul său, preşedintele Salvaţi Copiii România, Andi Moisescu, a spus că strângerea de fonduri poate lua forme diverse, de la atragerea de donaţii majore la lansarea unei provocări pe reţelele de socializare.

„Pentru noi, festivalul brazilor s-a dovedit cea mai elegantă, coerentă şi eficientă metodă de finanţare a programelor de integrare şcolară şi graţie acestei gale anuale am reuşit să schimbăm destine şi paradigme educaţionale”, a afirmat Moisescu.
Copiii reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale din ţară, peste jumătate dintre ei aflându-se în risc de sărăcie sau excluziune socială – este cel mai mare procent înregistrat de la aderarea României la UE, aproape dublu faţă de media europeană. Un număr de 67.000 de copii iau anual calea abandonului şcolar, se arată în comunicat.

În încercarea de a înfrâna acest fenomen, Salvaţi Copiii depune de peste 20 de ani eforturi pentru reintegrarea şcolară a micuţilor, iar principalul motor de finanţare a programelor educaţionale dedicate acestor copii defavorizaţi este Festivalul brazilor de Crăciun.

Prin intermediul celor treisprezece ediţii de până în prezent Salvaţi Copiii a reuşit strângerea a circa 3 milioane de euro utilizaţi pentru asistarea a peste 20.000 de beneficiari prin (re)integrarea şcolară a copiilor nevoiţi să muncească (programele „A doua şansă” şi „Şcoală după şcoală”) şi prevenirea abandonului şcolar în rândul comunităţilor defavorizate („Grădiniţe estivale”). AGERPRES