salvati copii.jpgOrganizaţia Salvaţi Copiii a lansat miercuri o nouă campanie pentru combaterea violenţei asupra copiilor, prin care doreşte să tragă un semnal de alarmă referitor la orice comportament de violenţă împotriva acestora.

„Deşi prin lege sunt interzise pedepsele fizice sub orice formă şi tratamentele umilitoare ori degradante, totuşi legea este destul de puţin cunoscută şi în continuare sunt părinţi care consideră că trebuie să îşi crească copilul, să îi ofere educaţie sau să îl pedepsească aşa cum crede el că ar fi normal. Astfel, astăzi, în şase din zece familii, copiii sunt bătuţi în numele educaţiei”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii, într-o conferinţă de presă susţinută la Teatrul Ţăndărică.
Ea a subliniat că prin această nouă campanie doreşte să atragă atenţia că „atunci când lovim un copil, nu doar îl rănim, nu doar îi încălcăm un drept fundamental la protecţie, dar îl învăţăm ceva – îl învăţăm că violenţa este soluţia”.

Potrivit Gabrielei Alexandrescu, există totuşi şi o veste bună privitoare la violenţa în familie – faptul că se înregistrează o scădere a acestui fenomen cu 20% în ultimii zece ani.

Andreea Raicu a fost desemnată ambasador al campaniei pentru stoparea violenţei împotriva copiilor, ea contribuind de altfel şi la realizarea spotului campaniei – „Opriţi violenţa împotriva copiilor”.
„Este momentul asumării responsabilităţii. Copiii noştri vor fi aşa cum noi îi vom creşte. Îi creştem cu bătaia şi umilinţa, vom avea o generaţie de copii agresivi şi revendicativi, sau vom avea copii care vor accepta violenţa cu uşurinţă din partea celorlalţi, pentru că aşa au fost obişnuiţi din familie”, a spus Andreea Raicu în conferinţa de presă.

Secretarul de stat de la Departamentul pentru Egalitate de Şanse, Ioana Cazacu, a afirmat, la rândul său, că educaţia este foarte importantă şi, fără o cultură a toleranţei, este foarte greu să fie schimbată această mentalitate care există în societatea românească, conform căreia ‘bătaia este ruptă din rai’.

„Este foarte important să încercăm să facem cât mai multe campanii de conştientizare cu privire la importanţa violenţei verbale, la importanţa prevenirii şi combaterii violenţei psihice”, a mai spus Ioana Cazacu.
Diana Stănculeanu, coordonator program în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii, a precizat că această campanie se va întinde pe durata a trei ani, perioadă în care vor fi organizate o serie de opt conferinţe de educaţie parentală, la care sunt aşteptaţi aproximativ 3.000 de părinţi şi care sunt menite să promoveze în rândul acestora metode pozitive de educare a copiilor. De asemenea, va fi realizat primul studiu naţional cu privire la incidenţa comportamentelor de bullying între copii de vârstă şcolară, precum şi o amplă cercetare cu privire la mecanismele de identificare, raportare, referire şi abordare a situaţiilor de abuz şi discriminare în rândul copiilor de vârstă preşcolară. AGERPRES