salvati_copiii.jpgSalvaţi Copiii România desfăşoară programul “Fiecare copil contează” pentru reducerea mortalităţii infantile şi a numărului de decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani plecând de la premisa că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea infantilă, având o rata dublă faţă de media europeană.

Niciun copil nu trebuie să moară! Cu toate acestea, un copil cu vârsta mai mică de un an moare la fiecare 5 ore. Pierdem anual 1900 de copii mai mici de un an.

În acest context, Salvaţi Copiii România derulează campania “Bun venit pe lume!” pentru strângerea de fonduri necesare dotării cu echipamente medicale a 15 maternităţi din ţară. Fiecare persoană poate contribui fie trimiţând sms la numărul 8864 (2 euro) sau donând pe site-ul
www.salvaticopiii.ro/bunvenitpelume până la încheierea campaniei, în 31 decembrie. La fiecare donaţie contorul este actualizat, iar la fiecare donaţie de min. 50 de lei se poate personaliza un body. Strângerea de fonduri este transparentă, totalul fiind actualizat in timp real.

Fondurile obţinute prin această campanie vor fi folosite de către Salvaţi Copiii pentru dotarea cu incubatoare a 15 maternităţi din următoarele oraşe: Piteşti, Constanţa, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Craiova, Târgu Mureş, Timişoara, Suceava, Piatra Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Reşiţa şi Braşov.

Până în acest moment, prin programul „Fiecare Copil Contează”, Organizaţia Salvaţi Copiii a donat echipamente medicale maternităţii Cantacuzino din Bucureşti, maternitaţii din Adjud (judeţul Vrancea) şi maternităţii din Piatra-Neamţ în valoare de 282.500 de lei, iar în comunităţile în care s-a desfăşurat programul în 2011 nu s-au mai înregistrat decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an.

Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 decese în 1990, 2250 în 2009 şi, respectiv, 1850 în 2011, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9,4 la 1000 de copii născuţi vii în 2011 (conform Institutului Naţional de Statistică). La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. La noi în ţară un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature.

Aproape 40% dintre copiii născuţi prematur care nu reuşesc să supravieţuiască au avut la naştere tulburări respiratorii şi cardio-vasculare. Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afecţiunilor materne. Este timpul pentru o implicare maximă în educaţia mamelor, pentru perfecţionarea sistemului şi a actului medical şi nu în ultimul rând, pentru găsirea resurselor financiare care să aducă cât mai multe maternităţi din România la standardele minime necesare îngrijirii acestor copii speciali.