Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi desfăşoară, în perioada 15 – 21 mai, ”Săptămâna Europeană la UAIC”, evenimentul având loc cu ocazia aniversării a 10 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană şi a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, a anunţat conducerea instituţiei de învăţământ superior.

Săptămâna Europeană la UAIC” include conferinţe, workshop-uri, dezbateri, mese rotunde şi colocvii, precum şi concursuri de eseuri sau postere, turul campusului UAIC, al oraşului şi, potrivit unui comunicat, momentul aniversar va fi marcat prin Conferinţa „10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”, ce va avea loc pe 19 mai, de la ora 9.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”.

Unul dintre evenimentele cele mai importante ale săptămânii va fi Conferinţa internaţională „European Union at crossroads: building resilience in times of change” (EURINT 2017). Aceasta va avea loc în perioada 19-20 mai, în cadrul Centrului de Studii Europene. Evenimentul, ajuns la a şasea ediţie, face parte din seria Conferinţelor EURINT lansată în 2013, în cadrul programului Jean Monnet. Ediţia din acest an este organizată în colaborare cu European Union Institute for Security Studies, agenţie europeană de analiză a politicii de apărare şi de securitate a UE. În cadrul conferinţei vor fi dezbătute subiecte actuale despre contextul economic, social şi politic regional/global provocările interne şi externe la adresa procesului de integrare al Uniunii Europene, cu participarea unor cercetători, profesori, experţi din peste 35 de instituţii academice din 17 ţări.

Conform organizatorilor, un alt eveniment al Săptămânii Europene la UAIC este Conferinţa Internaţională EUFIRE – European Financial Regulation, care va avea loc pe 19 mai, începând cu ora 9.00. Printre speakeri se numără prof. Daniel Deak de la Universitatea Corvinus şi dr. Florian Neagu (BNR). Conferinţa îşi propune să pună în discuţie subiecte importante legate de cerinţele actuale ale reglementărilor financiare ale Uniunii Europene şi să identifice mijloacele şi metodele de consolidare ale acestora. Participanţii vor avea ocazia să prezinte rezultatele cercetărilor în domeniu şi să le supună dezbaterilor, atât în sesiunea plenară, cât şi în cadrul discuţiilor în grup.

Criza Uniunii Europene va fi subiectul principal al unei conferinţe organizate de Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice.

„Uniunea Europeană trece printr-o poli-criză accentuată, care îşi are originea în noua arhitectură geostrategică a lumii contemporane. Teme şi evenimente precum conflictele din imediata proximitate a spaţiului comunitar, impactul fenomenului migraţionist sau redefinirea relaţiilor cu partenerii tradiţionali ori negocierile cu puterile emergente în condiţiile resurecţiei naţionalismelor reprezintă harta care propune o geometrie tot mai variabilă a graniţelor Uniunii. Conferinţa ŤUniunea Europeană – crize şi graniţe în secolul XXIť se adresează cercetătorilor şi practicienilor interesaţi de a explora evoluţia construcţiei europene, a felului în care Uniunea trebuie reformată, astfel încât obiectivele fundamentale asumate să rămână nu doar prioritare, ci şi să fie transpuse în politici funcţionale care să răspundă provocărilor actuale”, potrivit comunicatului.

Tot despre ipostaza actuală a Uniunii Europene se va discuta şi în cadrul conferinţei organizate de Facultatea de Teologie Romano-Catolică, ce va aborda ‘Rolul teologiei într-o Europă secularizată’. La conferinţă vor participa Rectorul Universităţii ‘Sfântul Ioan’ din Lateran (Roma, Italia) – Enrico del Covolo, prof. univ. dr. Dirk Ansorge din Germania şi prof. univ. dr. Pablo Argarate de la Universitatea din Graz (Austria).

Săptămâna Europeană include şi ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Rolf Hempelmann, de la Universitatea Saarland, Germania şi ceremonia de acordare a titlului de Profesor de Onoare prof. univ. dr. Evangelos Vitoratos, de la Universitatea din Patras, Grecia. Cele două evenimente organizate de Facultatea de Fizică vor avea loc pe 18 mai, ora 12.00, în Aula Magna ‘Mihai Eminescu’.

Facultatea de Geologie şi Geografie va organiza pe 15 mai turul campusului UAIC ‘Descoperă Prima Universitate a României’, care va dura aproximativ o oră şi jumătate şi va începe la ora 14.00 în faţa Cantinei Titu Maiorescu. De asemenea, pe 16 mai va avea loc Iaşi City Tour – ‘Explorează Capitala Culturală a României ‘, pe timpul a trei ore. Turul pietonal va începe la ora 14.00 la intrarea principală a Universităţii. AGERPRES