univ oradea.jpgCea de-a XXIII-a ediţie a Săptămânii Ştiinţifice a Universităţii Oradea a debutat joi, fiind cel mai amplu eveniment al instituţiei, care cuprinde, în perioada 25-31 mai, dar nu numai, sute de conferinţe, sesiuni de comunicări, mese rotunde, ateliere şi lansări de carte, manifestări organizate de toate cele 15 facultăţi ale universităţii.

‘Cercetarea ştiinţifică reprezintă o dimensiune din ce în ce mai importantă a învăţământului superior, ale cărei rezultate permit universităţilor să fie clasificate, iar domeniilor să fie ierarhizate. În consecinţă, creşterea cantitativă şi calitativă a cercetării a ceea ce azi numim excelenţa în cercetare trebuie să fie scopul nostru principal’, a spus, joi, la deschidere, rectorul Constantin Bungău, alături de prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan şi preşedintele CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc.

Rectorul a menţionat că există o relaţie specială care se creează între ierarhizarea domeniului, cuantumul finanţării, prestigiul domeniului şi numărul studenţilor. În urma evaluării, Universitatea Oradea a intrat în categoria universităţilor de educaţie şi cercetare, dar aspiră ca proiect de perspectivă, spunea Bungău, să devină o universitate de cercetare avansată şi educaţie.
Din partea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS), vicepreşedintele Daniel David a făcut o scurtă prezentare şi a vorbit despre începuturile acestui organism, precum şi despre principiile care stau la baza activităţii acestuia. Prof. univ. David a răspuns apoi întrebărilor legate de proiecte şi de modul cum sunt notaţi profesorii universitari, în articolele lor de specialitate apărute în diverse publicaţii.

Săptămâna Ştiinţifică este o manifestare etalon a activităţii ştiinţifice din cadrul Universităţii Oradea, în această perioadă, la diferitele evenimente ştiinţifice, fiind invitaţi academicieni şi specialişti din ţară şi din străinătate. Sute de personalităţi reprezentative ale cercetării ştiinţifice naţionale şi internaţionale, împreună cu profesorii universităţii orădene vor dezbate probleme fundamentale ale cercetării contemporane. Printre specialiştii care vor conferenţia la Oradea se numără şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, academicianul Şerban Papacostea, prof. univ. Alexandru Athanasiu.

„Săptămâna Ştiinţifică” nu înseamnă, calendaristic, doar şapte zile, termenul fiind unul generic, unele manifestări având loc pe parcursul unei luni sau chiar mai mult, în funcţie de programul pe care au reuşit să-l pună la punct facultăţile. AGERPRES