alecsandri_bc_traditii.jpgPe 18 decembrie 2013, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” a avut loc cea de-a IV-a ediție a Simpozionului – Concurs de datini și obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou în zona Moldovei, activitate a Proiectului „Promovarea specificului naţional prin specific regional”.
Proiect ce este derulat în parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri” şi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău și este coordonat de prof. Călin Boambă, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” și de prof. univ. dr. Ioan Dănilă, de la Universitatea „Vasile Alecsandri”. Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă recuperarea tradiţiilor româneşti din Moldova, în special din zona Bacăului. Ediția de față a avut și o componentă retrospectivă, fiind difuzate și documentarele câștigătoare la edițiile anterioare.

5 echipe de elevi au concurat pentru a arăta că obiceiul prezentat de ele este mai pitoresc și mai interesant (colinde inedite, „Banda lui Bujor”, plugușorul), iar publicul numeros a apreciat spectacolul și cele peste 100 de măști. Astfel, ei au prezentat informații în format electronic realizate de ei (filme documentare, prezentări) despre datina aleasă, pe care au ilustrat-o apoi cu ajutorul costumelor, dansului etc. Așadar, misiunea juriului compus din oameni de cultură cunoscători ai folclorului românesc nu a fost deloc ușoară, dar câștigătoare a fost declarată echipa elevilor de la clasa a X-a C, care a prezentat obiceiuri din comuna Miroslăvești, jud. Iași.

Spectacolul a fost inedit prin faptul că toate momentele sale s-au desfășurat sub forma unei piese de teatru, realizate de prof. Ramona Mocanu și o echipă de 5 elevi-actori, decorurile fiind create de prof.dr. Ramona Palade-Jitaru și prof. dr. Lăcrămioara Nemeș. Evenimentul a beneficiat și de aportul corului colegiului nostru, condus de prof. Irina Negrea și al Ansamblului de dans folcloric Ciucurelul, al aceluiași colegiu, condus de prof. Mitică Pricopie.