keresztely_irma.jpgScăderea numărului de elevi, dar şi tentaţia şcolilor de la oraş au dus la desfiinţarea a şase unităţi de învăţământ din judeţul Covasna. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar, în noul an de învăţământ vor funcţiona 316 şcoli şi grădiniţe în judeţul Covasna, arondate la 79 de centre financiare, faţă de 322 anul trecut, fiind desfiinţate cinci grădiniţe şi o şcoală generală din mediul rural.

Şefa IŞJ, Keresztely Irma, a declarat că numărul elevilor din mediul rural scade şi din cauza faptului că părinţii care lucrează în mediul urban preferă să-şi aducă copiii la şcolile din oraş. „Populaţia şcolară e în continuă scădere, prin urmare vrând-nevrând autorităţile locale trebuie să ia decizii în privinţa menţinerii sau închiderii temporare sau definitive a unităţilor de învăţământ (…) În localitatea Ilieni, spre exemplu, aflată în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe (…) nu ştiu prin ce efort sau ce minune vor reuşi să menţină şcoala pe viitor”, a afirmat Keresztely Irma.

Din cele 316 unităţi şcolare, doar şase, aflate în mediul rural, nu vor avea în acest an autorizaţie sanitară de funcţionare din cauza lipsei apei potabile şi a grupurilor sanitare necorespunzătoare, fiind vorba despre şcoli şi grădiniţe care funcţionează în clădiri aflate în proprietatea bisericilor.
Conducerea Inspectoratului Şcolar a precizat că lucrările de reparaţii şi igienizare realizate la unităţile de învăţământ din judeţul Covasna în perioada vacanţei de vară au fost finanţate în totalitate de autorităţile locale, care au alocate în acest scop aproape 1,2 milioane de lei. Anul acesta, judeţul Covasna nu a primit bani de investiţii de la bugetul de stat, prin urmare lucrările efectuate au fost finanţate tot din fonduri locale, în valoare de circa un milion de lei, a precizat conducerea IŞJ.

Consiliul Judeţean Covasna a continuat şi în acest an programul „Primul ghiozdan”, iniţiat anul trecut, distribuind 2.266 de ghiozdane cu rechizite copiilor care au intrat în clasa pregătitoare. AGERPRES