clasa_goala.jpgPosturile dascalilor din Timis sunt in pericol din cauza scaderii numarului scolarilor, fapt care duce, implicit, la reducerea numarului de clase, a declarat prof. Sandu Golcea, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean.

“Sunt unele scoli care pana acum aveau, spre exemplu, patru clase paralele, dar, in acest an, am aprobat doar trei clase, pentru ca nu mai exista populatie. E clar ca, acolo, sunt niste posturi care se disponibilizeaza”, a spus Golcea.

Cu toate acestea, oficialul ISJ considera ca profesorii si invatatorii nu vor ramane fara slujbe, deoarece in judet exista un numar mare de posturi ocupate de suplinitori, ceea ce va permite o redistribuire in interiorul sistemului, cei afectati fiind doar suplinitorii, care, oricum, nu erau parte din sistem. Pe de alta parte, Golcea a mai spus ca in Consiliul de Administratie nu s-a aprobat nicio cerere de prelungire a activitatii la catedra cu inca un an a profesorilor care au iesit la pensie, singura exceptie fiind la nivelul educatoarelor, unde se inregistreaza o criza de personal.

Astfel, se vor crea locuri de munca pentru profesorii titulari care raman fara clase si care vor putea fi reorientati spre alte scoli, in cazul in care in unitatile in care predau acum se reduce numarul de clase. “Cred ca ma voi descurca la miscarea de personal, astfel incat sa nu disponibilizez titulari cu contract de munca pe perioada nedeterminata”, a spus Golcea.

In momentul de fata, in Timis exista circa 700 de suplinitori, care predau mai ales in scolile din zonele retrase ale judetului. Totodata, numarul elevilor a scazut cu aproape 10 procente in ultimii ani, din cauza reducerii sporului natural al natalitatii sau a schimbarii domiciliului familiilor copiilor.

La finele anilor 90, in judet erau peste 110.000 de elevi, iar acum numarul lor se cifreaza la circa 100.000. De asemenea, in aceeasi perioada, numarul scolilor timisene era de peste 730, iar in prezent exista in jur de 550 de unitati de invatamant preuniversitar. Numarul elevilor a scazut chiar si in liceele de elita din Timisoara. Spre exemplu, la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” nu mai sunt cate patru clase paralele in ciclul primar, ci doar trei, iar la Liceul “C.D. Loga” exista o singura clasa a V-a, cu doar 13 elevi. Numarul exact al profesorilor preuniversitari care vor fi “redistribuiti” in reteaua scolara timiseana de invatamant se va cunoaste exact in prima decada a lunii martie, cand la Inspectorat vor ajunge situatiile din toate scolile din judet.