Scăderea populaţiei şcolare este remarcată la toate ciclurile de învăţământ din Harghita, fenomenul fiind pus de oficialii sistemului judeţean de învăţământ pe seama faptului că mulţi tineri pleacă din judeţ sau aleg să nu aibă mulţi copii.

Inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig a declarat pentru AGERPRES că, la prima vedere, atât la ciclul primar, cât şi la cel gimnazial vor fi mai multe clase de simultan decât anul trecut, care se formează atunci când sunt mai puţini de 12 elevi într-o clasă. Majoritatea acestora vor fi în mediul rural, dar Bartolf Hedvig nu exclude să existe situaţii în care şi la oraşe, mai ales în şcolile de la periferii, să nu se poată forma clase şi să se înfiinţeze unele simultane.

”Scăderea populaţiei şcolare se simte din ce în ce mai tare, peste tot. La prima vedere, întrucât nu avem încă date concrete, vom avea mai multe clase de simultan decât anul trecut. Cu alte cuvinte, dacă nu sunt cel puţin 12 elevi într-o clasă, vom fi nevoiţi să combinăm clasa a V-a cu a VI-a, spre exemplu”, a explicat inspectorul şcolar general.

Potrivit sursei citate, un alt semn că populaţia şcolară din judeţ scade este acela că locurile pentru clasele a IX-a nu se vor ocupa în totalitate, aşa cum s-a prevăzut în planul de şcolarizare.
”Se pare că nu se vor ocupa tot ce am prevăzut pentru clasa a IX-a. Ne gândim la ce e mai rău şi problema e că unii dintre colegi nu vor avea normă întreagă de ore. (…) Acesta este un semnal că scade populaţia şcolară, fapt care se simte din ce în ce mai tare”, a declarat Bartolf Hedvig.

Inspectorul şcolar general este de părere că fenomenul este generat de faptul că mulţi tineri pleacă din judeţ, fie în alte zone ale ţării, fie în străinătate, iar mulţi aleg să nu aibă mulţi copii. AGERPRES