Scenetă dedicată Centenarului prezentată în școlile din România

La inițiativa Asociației Generale a Învățătorilor din România, o scenetă dedicată Centenarului este pusă în scenă în aceste zile în numeroase școli din România și Republica Moldova. Versiunea filmată a întregii scenete este disponibilă pe www.youtube.com/watch?v=kHlNhMZ_FH4

De asemenea, trebuie amintit că elevi și cadre didactice din peste 1000 de școli au semnat câte o declarație pentru unirea cu Republica Moldova și drepturi pentru românii din Ucraina, Serbia de Răsărit, Bulgaria și Balcani. Aceste declarații vor fi date spre păstrare, după caz, Muzeului Unirii din Alba Iulia sau muzeelor județene.

“Este revoltător că profesioniștii nu au produs niciun film istoric sau piesă de teatru care să aibă ca teme Unirea Basarabiei cu România, Unirea Bucovinei cu România, Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Este jalnic că pe nicio scenă sau ecran niciun actor român nu a avut ocazia niciodată să joace vreun rol al marilor protagoniști ai Marii Uniri: Ioan Pelivan, Teofil Ioncu, Alexei Mateevici, Toma Jalbă, Ștefan Bulat, Elena Alistar, Ion Buzdugan, Ioan Inculeț, Pantelimon Halippa și Vasile Stroescu, Ilie Lazăr, Ion Nistor, Iancu Flondor, Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș”, afirmă Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România.