bacalaureat4.jpgGuvernul a adoptat în şedinţa de miercuri un memorandum care vizează implementarea unei scheme pilot ce va avea ca grup ţintă 5.000 de tineri absolvenţi de liceu care nu au fost declaraţi admişi la examenul de Bacalaureat.

„Schema pilot de tip ‘Garanţii pentru tineri’, finanţată prin POSDRU 2007-2013, va contribui la utilizarea la maximum a finanţării, în acord cu prevederile Recomandării Consiliului Uniunii Europene, şi va creşte oportunităţile de acces ale tinerilor la piaţa muncii. Schema pilot va avea ca grup ţintă 5.000 de tineri absolvenţi de liceu care nu au fost declaraţi admişi la examenul de Bacalaureat. Implementarea acestei scheme pilot va permite identificarea unui set eficient de măsuri, adaptat specificului naţional, pe baza căruia se va proiecta Schema de garanţii pentru tineri 2014-2020”, se arată într-un comunicat transmis de Executiv.

Guvernul a adoptat astfel memorandumul cu tema: „Implementarea unei Scheme pilot de tip ‘Garanţii pentru tineri’ în vederea îmbunătăţirii accesului pe piaţa muncii, în conformitate cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene”.

Tinerii români vor putea beneficia de sume din fondurile europene alocate prin schema ‘Garanţia pentru tineri’, care se ridică la şase miliarde euro, la nivel european, pentru perioada 2014 – 2020, potrivit unui comunicat transmis pe 29 aprilie de Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România.
Parlamentul European a votat pentru amendamente prin care mai multe persoane şi regiuni vor beneficia de iniţiativa Uniunii Europene de angajare a tinerilor. Această iniţiativă face referire la punerea în aplicare a schemei ‘Garanţia pentru tineri’, prin care orice tânăr din Uniunea Europeană, care este în şomaj de mai mult de patru luni, va fi îndreptat către un loc de muncă, formare profesională sau ucenicie.
Au fost vizate două măsuri pentru facilitarea accesului la fonduri structurale, în valoare de şase miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, pentru mai multe ţări, printre care se află şi România.
Măsurile vizate sunt modificarea vârstei pentru beneficiarii schemei de la 25 de ani la 30 de ani, categorie care va cuprinde inclusiv absolvenţii şi pe cei care au părăsit sistemul de învăţământ fără nicio calificare, precum şi scăderea nivelului şomajului, astfel încât regiunile care au un nivel al ratei şomajului de peste 20% vor avea calitatea de beneficiar. Sumele sunt alocate din Fondul Social European.

Iniţial, erau vizate regiunile cu rate ale şomajului de peste 25%. România deţine în prezent o rată a şomajului în rândul tinerilor de 23,1% şi se încadrează pentru a adopta o astfel de măsură.
AGERPRES