camera_supraveghere.jpgElevii Scolii generale nr. 165 din sectorul 4 al Capitalei vor fi mai bine protejati in anul scolar care a inceput datorita sistemelor de supraveghere video si a laboratorului de informare si prevenire a criminalitatii, inaugurate, luni, in cadrul proiectului „Invata in siguranta!”, initiat de Institutul de Prevenire si Psihosociologie din cadrul Politiei Romane.

„Va fi o surpriza totala pentru elevi si profesori. Cele 20 de camere video dintre care sase in exterior si 14 in interior au fost instalate pentru siguranta elevilor, pentru combaterea violentei si pentru supravegherea pe timp de noapte. Ele vor fi supravegheate de profesorul de serviciu si de personalul de paza. Protectia video foloseste la supravegherea in timpul pauzelor sau al orelor, precum si pe timp de noapte. Evenimentele care se desfasoara sunt semnalate in timp real, pentru a se putea interveni. In plus, elevii stiindu-se supravegheati, speram ca vor fi mult mai cuminti”, a declarat directorul scolii, Valeriu Turba.


El a adaugat ca sistemul de siguranta instalat permite monitorizarea de la distanta a persoanelor care se ocupa cu siguranta in scoala si de persoane din conducerea scolii. „Accesarea on-line permite interventia rapida, semnalarea cazurilor la dispeceratul Politiei. De asemenea, daca sunt acasa, pot sa monitorizez activitatea scolii si sa intervin”, a precizat Turba. Pe de alta parte, el a mentionat ca, de la infiintarea firmei de paza, in urma cu sase ani, strainii nu au mai putut patrunde in scoala. Politistul de proximitate Laurentiu Coman, care are in subordine Scoala 165, a spus ca, in ultimii ani, nu s-au inregistrat incidente deosebite, nici in perimetrul scolii, nici in afara acestuia.

„Tinem legatura cu directorul scolii, cu profesorii si cu elevii. Avem discutii cu acestia, la orele de dirigentie, unde dezbatem probleme de prevenire a consumului de droguri, a delincventei juvenile, a combaterii infractiunilor grave cum sunt talhariile. Copiii sunt foarte receptivi si au cunostinte in domeniu”, a sustinut Coman. La randul sau, comisarul sef Constantin Stroescu, seful Institutului de Prevenire si Psihosociologie, a afirmat ca prevenirea violentei in scoli reprezinta o prioritate a Politiei Romane.

„La aceasta scoala am instalat un sistem de supraveghere video care face posibila monitorizarea exteriorului si interiorului scolii, astfel incat sa fie prevenite manifestarile violente. Am marcat un loc de joaca si terenurile de sport, astfel incat pe timpul pauzelor copiii sa-si poata consuma energia in acel perimetru. De asemenea, am inceput amenajarea unui laborator de prevenire, unde elevii sunt informati cu privire la protectia lor”, a subliniat Stroescu. In Scoala 165 invata un numar de 768 de elevi, in 18 clase de ciclu primar si 16 de gimnazial. La eveniment au participat profesori, elevi, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Bucuresti si reprezentantii partenerilor – Primaria sectorului 4, UTI Retail Solutions, S.C.Plastidrum S.A., Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Promovare Proiecte si Strategii din Romania.