verdis.jpgScoala cu clasele I-VIII nr. 22 „Dimitrie Cantemir” din Galati a castigat prima etapa a proiectului de colectare selectiva, reciclare si educatie Verdis, lansat in luna ianuarie de asociatiile MaiMultVerde si Eco Tic.

Scoala din Galati va primi ca premiu o sponsorizare de 1.000 de euro, constand in achizitii pentru scoala, aparatura electronica, echipamente de laborator din partea sponsorului proiectului, Asociatia Eco Tic.

In cadrul proiectului Verdis au fost implicate in concurs patru scoli din Galati, care au adunat in total in primele patru luni ale competitiei 28 de tone de hartie, doua tone de plastic si 3,5 tone de deseuri de echipamente electrice si electronice(DEEE). Unitatea scolara galateana s-a alaturat altor patru din Bucuresti, Brasov, Cluj si Iasi, care au fost premiate pentru cele peste 100 de tone de deseuri pe care au reusit sa le stranga impreuna in cadrul proiectului Verdis.

Derulat sub sloganul ”Colecteaza si castigi un mediu sanatos”, proiectul Verdis a demarat la inceputul anului in 20 de scoli din Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi si Galati ca un program de educatie si informare ecologica destinat elevilor de liceu si gimnaziu. În prima etapa a proiectului desfisurata in perioada ianuarie-aprilie, scolile au intrat intr-o competitie de colectare selectiva (hartie, plastic si DEEE) si de informare a comunitatilor locale despre beneficiile colectarii selective si ale unui comportament prietenos fata de mediu.

Cantitatile de deseuri adunate de elevi pe parcursul a patru luni au atins cifre impresionante. S-au strans in total peste 66 de tone de hartie, 12 tone de plastic (ambalaje tip PET) si 22 de tone de DEEE. Acestea din urma au fost preluate si gestionate in vederea reciclarii de Asociatia Eco Tic, care a oferit containere speciale pentru colectarea acestui tip de deseuri fiecarei scoli participante. Hartia si plasticul au fost preluate de companii locale tot in vederea reciclarii.

Urmatoarea etapa a concursului va fi una inter-judeteana si se va desfasura in luna mai, cu participarea celor cinci scoli premiate in etapa intai si ramase in concurs. Se vor strange in continuare deseuri electrice si electronice, iar participantii vor promova local proiectul si vor concepe si realiza, in echipa, un „Caiet Verde” al scolii, un set de instructiuni si sfaturi pentru ca scoala lor sa poata deveni un loc prietenos fata de mediu. In plus, organizatorii propun pentru ultima etapa si un concurs foto, pe tema protectiei mediului.

Jurizarea celei de-a doua etape si evenimentul final al proiectului vor avea loc la Bucuresti, in luna iunie. Premiul cel mare va consta intr-o noua sponsorizare, de 3.000 de euro, pentru scoala cu cele mai bune rezultate.