Inaugurarea Şcolii cu predare în limba chineză şi ceremonia de decernare a Bursei „Visul chinezesc”, aflată la a doua ediţie, au reunit sâmbătă sute de elevi, studenţi, profesori, părinţi, iubitori ai culturii, tradiţiilor şi limbii chineze şi reprezentanţi ai autorităţilor din administraţia centrală şi locală la Complexul pentru Activităţi Recreative şi Educaţie „Sf. Pantelimon”.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Huo Yuzhen, prezentă pentru a treia oară în Centrul „Sf. Pantelimon” şi subsecretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Liliana Preoteasa, au dezvelit placa cu denumirea şcolii.

„Pe lângă vizitele la Guvern, la autorităţi, aici este un loc în care vin cel mai des. De fiecare dată când vin aici încerc noi sentimente. Cele două evenimente de azi sunt un test fără precedent, şcoala cu predare în limba chineză fiind prima din România. Pentru a învăţa limba chineză e nevoie de atmosferă prielnică, sprijin şi dăruire pentru desfăşurarea acestei activităţi. Adică pământ – interes deosebit din partea elevilor, ploaie – sprijin, îmbunătăţirea condiţiilor şi soare – viitorul, preluarea ştafetei pentru dezvoltarea relaţiilor româno-chineze”, a afirmat Huo Yuzhen.

La rândul său, Liliana Preoteasa a apreciat că „învăţarea limbii celuilalt este o cale de a-l înţelege, pentru a-i cunoaşte cultura şi civilizaţia poporului din care provine”.

„Sigur, acest lucru lucru se poate face prin intermediul altor limbi, dar cel mai bine se face prin limba ţării despre care vorbim. În momentul în care cunoaştem limba celuilalt avem deja alt sentiment faţa de acea persoană (..) E nu numai capacitatea de a comunica cu celălalt, dar este şi capacitatea de a te integra într-o societate nouă”, a spus Preoteasa. Ea a precizat că în sistemul de învăţământ românesc se predă printre limbile străine şi limba chineză.

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a transmis un mesaj celor prezenţi în care a subliniat că în acest an se împlinesc 65 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China.

„Nu pot decât să fiu mândru că am iniţiat şi susţinut performanţa acestor copii de a se exprima cu atâta uşurinţă într-o limbă puţin vorbită în Europa. A cunoaşte limba unui popor înseamnă a ajunge mai uşor la valorile sale şi la sistemul său de credinţe. Limba chineză este cea mai vorbită limbă din lume de către nativi şi una dintre limbile oficiale ale ONU (…) Suntem conştienţi de faptul că învăţământul, educaţia, reprezintă fundamentul oricărui proiect şi recunoscători instituţiilor care promovează prietenia România şi China şi salut toate iniţiativele care promovează relaţiile cultural dintre cele două popoare”, se arată în mesajul transmis de Neculai Onţanu şi citit de Directorul general al Direcţiei de Asistenţă Socială al sectorului 2, Isabela Hurjui.

Bursele „Visul chinezesc” au fost acordate elevilor care au urmat cursurile de limbă chineză, profesorilor de limbă chineză şi unor studenţi chinezi care s-au remarcat prin însuşirea aprofundată a limbii române.
Predarea cursurilor de limbă chineză a început în urmă cu an la Centrul „Sf. Pantelimon”, acestea desfăşurându-se în trei module de câte trei luni adresate elevilor cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani.
Premiile au constat în diplome şi cadouri: televizoare, telefoane, tablete şi aparate de aer condiţionat. Au fost acordate pentru 8 premii pentru contribuţii speciale în răspândirea limbii chineze, 10 premii III, 5 premii II şi 5 premii pentru profesor eminent.

Ambasadoarea Huo Yuzhen a înmânat Lilianei Preoteasa, atât ei, cât şi pentru ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, Premiul pentru contribuţii speciale în răspândirea limbii chineze.
Iniţiativa de a-i încuraja pe tinerii români să persevereze pentru a obţine performanţe în stăpânirea limbii chineze îi aparţine lui Zeng Osten, directorului general al unei agenţii de turism.

„Mă tot sunau reprezentanţi ai unor firme şi mă întrebau unde pot găsi studenţi care ştiu şi chineza şi româna. Erau companii prezente în România sau care intenţionau să vină cu investiţii şi care doreau să angajeze pe cineva care să vorbească bine cele două limbi. Şi chiar dacă pot folosi engleza, mult mai bine ar fi ca să se poată vorbi în chineză şi în română, spuneau firmele. Atunci, eu am vorbit cu responsabili din Ambasadă şi aşa s-au pus bazele acestui proiect – bursele „Visul chinezesc'”, a spus Zeng Osten. AGERPRES